Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 157, juliol 2023

Tarragona

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Oquelí Domínguez - Assassinat.

Sector de Treball: Defensor del riu Guapinol.

Lloc: Tocoa, Hondures.

Per a més informació: atalc.org

Olivier Ndoole Bahemuke - Exiliat.

Sector de Treball: Advocat defensor dels drets ambientals, land rights i land justice.

Lloc: Kivu del Nord, República Democràtica del Congo.  

Per a més informació: frontlinedefenders.org

Álvaro Arvizu Aguiñina - Assassinat.

Sector de Treball: Defensor de l'aigua de l'Estat de Mèxic.  

Lloc: Chalco, Mèxic.

Per a més informació: elpaís.com

AGENDA

Jornada "Seguridad Alimentaria y Nutricional: impacto en la sostenibilidad"

Data i lloc: del 19 al 20 de juliol; Anna, Comunitat Valenciana, Espanya.  

Organitza: Universitat de València, Diputació de València, Caixa Popular, i Ajuntament d'Anna.

Per a més informació: events.fundacio.es

NOTÍCIES

Internacional

Com la massiva extracció d'aigua subterrània està canviant l'eix de rotació de la Terra - BBC News Mundo

L'eix de rotació terrestre es va inclinar gairebé 80 centímetres cap a l'est entre 1993 i 2010.

I la causa és el desplaçament de grans masses d'aigua a conseqüència de l'extracció i transport d'aigua subterrània, assenyala un nou estudi publicat a Geophysical Research Letters, una revista de la Unió Estatunidenca de Geofísica, AGU per les seves sigles en anglès

El desplaçament d'aigua té, a més, un efecte al nivell del mar.

"L'aigua subterrània bombejada s'evapora a l'atmosfera o s'escorre als rius.

Acabarà als oceans a través de precipitacions o descàrregues", li diu a BBC Mundo Ki-Weon Seo, professor de Ciències de la Terra a la Universitat Nacional de Seúl, Corea del Sud, i autor principal de l'estudi.

D'aquesta manera, "l'aigua es mou de la terra als oceans. Això és redistribució de l'aigua".

La capacitat de l'aigua per canviar la rotació de la Terra ja s'havia descobert el 2016

Foto de Pixabay

Un altre estudi de 2021 es va centrar en l'impacte de l'eix d'inclinació terrestre de la pèrdua d'aigua a les regions polars, és a dir, el gel que es va desfer i va fluir cap als oceans.

Continuar llegint la notícia completa: bbc.com

Les glaceres de l'Himàlaia podrien perdre fins al 80% del seu gel cap a 2100 a mesura que augmenten les temperatures, adverteix un informe - Kathleen Magramo, CNN

Els pics més alts del món corren el risc de perdre fins al 80% del seu volum cap a finals de segle, amb profundes conseqüències per milions de persones en els pitjors escenaris climàtics, adverteixen científics internacionals a Nepal en un nou informe.

L'informe, publicat aquest dimarts pel Centre Internacional per al Desenvolupament Integrat de les Muntanyes (ICIMOD), va examinar l'impacte del canvi climàtic a una àrea que s'estén 4,1 milions de kilòmetres quadrats des d'Afganistan a l'oest fins a Myanmar a l'est.

L'informe va trobar que les glaceres a la regió de la serralada de l'Himàlaia i l'Hindu Kush es van desfer un 65% més ràpid a la dècada de 2010 en comparació amb la dècada anterior, fet que suggereix que les temperatures més altes ja estan tenint un impacte.

Foto de KOUSTABH BISWAS

El gel i la neu a la regió alimenten 12 rius que proporcionen aigua dolça a 2.000 milions de persones a 16 països, inclosos Xina, Índia i Pakistan, i eventualment massa aigua es tornarà molt poca, adverteix un informe.

El mateix grup va publicar un informe el 2019, que va trobar que inclús en el cas més optimista, on l'escalfament global mitjà es limiti a 1,5 graus centígrads per sobre de les temperatures preindustrials, la regió perdria almenys un terç de les seves glaceres.

Continuar llegint la notícia completa: cnnespanol.cnn.com

Kenya "no està demanant ajuda", sinó "ser part de la solució", diu William Ruto - Africanews

El president de Kenya ha assistit a la cimera climàtica de París "no per demanar ajuda" als països rics, sinó per garantir que una reforma de l'arquitectura financera global permeti als països en desenvolupament "participar en la solució", va dir aquest últim dijous.

"L'arquitectura financera actual és injusta, punitiva i inequitativa", va dir William Ruto.

"Els països del Sud paguen vuit més en interessos que els països desenvolupats perquè es consideren de risc", va dir el president kenià, que vol atraure la inversió privada abans que ajuda al desenvolupament.

"Estem cansats d'aquesta narrativa" que retrata les persones africanes com a "víctimes del canvi climàtic", "buscant favors" i "lamentant-se", explica Ruto: "No estem demanant ajuda, volem ser part de la solució".

Foto de Mary per a Pexels

Argumenta que, per aconseguir-ho, és necessari reformar el FMI i el Banc Mundial, repensar la gestió del deute dels països en desenvolupament, i crear nous impostos justos en l'àmbit internacional (sobre el transport marítim, el transport aeri o les transaccions financeres).

A Kenya, "paguem al voltant de 10 bilions de dòlars cada any per honorar el nostre deute", diu. Si, en canvi, els féssim servir per al desenvolupament del país, això significaria una redirecció immediata de recursos, i tindria un impacte enorme" en la transició energètica, la salut, l'electrificació, etc. Per aconseguir-ho, tot el que hem de fer és "aconseguir que la comunitat internacional actuï.

Continuar llegint la notícia completa: africanews.com

Unió Europea

Llei de restauració de la natura: el PE adopta el seu mandat de negociació 

Després d'un debat d'aquest dimarts, el Parlament ha adoptat avui la seva posició sobre la llei de restauració de la natura de la UE amb 336 vots a favor, 300 en contra i 13 abstencions. La votació per rebutjar la proposta de la Comissió no va prosperar (312 a favor, 324 en contra i 12 abstencions).

Els eurodiputats subratllen que la restauració de l'ecosistema és clau per combatre el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat, a més de reduir els riscos per la seguretat alimentària. Destaquen que el projecte de llei no imposa la creació de noves àrees protegides a la UE ni bloqueja la nova infraestructura d'energies renovables, ja que van afegir un nou article que subratlla que aquestes instal·lacions són d'interès públic. 

Foto de Detlef Bukowski

El Parlament recalca que la nova llei ha de contribuir a alçar els compromisos internacionals de la UE, en particular el marc mundial de biodiversitat de Kunming-Mont-real de l'ONU. Els eurodiputats donen suport a la proposta de la Comissió d'engegar mesures de restauració per 2030 que cobreixin almenys el 20% de totes les àrees terrestres i marítimes de la UE. 

Continuar llegint la notícia completa: europarl.europa.eu

Europa s'escalfa el doble de ràpid que la resta de continents, avisa l'OMM - UN News

Segons un informe emès per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la Unió Europea, diverses nacions van tenir en 2022 el seu any més càlid registrat, però l'expansió de l'ús d'energia renovable proporciona un costat positiu.

Calor extrema, sequeres i incendis forestals, onades de calor marines, desgel de glaceres sense precedents: l'informe "Estat del clima a Europa 2022" mostra que dècades d'escalfament accelerat han tingut impactes de gran abast en el teixit socioeconòmic i els ecosistemes de la regió.

En 2022, la regió estava aproximadament 2,3 ºC per sobre de la mitjana preindustrial utilitzada com a referència per a l'Acord de París.

Foto de Jem  Sanchez

El canvi climàtic està cobrant un al preu humà, econòmic i ambiental, destaca l'informe. 

"L'estiu va ser el més calorós mai enregistrat: les altes temperatures van exacerbar les serioses i generalitzades condicions de sequera, van alimentar violents incendis forestals que van resultar en la segona àrea cremada més gran enregistrada i van provocar milers de morts associades a la calor excessiva", va dir el Secretari General de la OMM, Petteri Taalas, esbossant els descobriments.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Economia circular: noves formes per fer que els telèfons i les tauletes durin més, siguin més eficients des del punt de vista energètic i més fàcils de reparar, a fi que els consumidors puguin prendre decisions més sostenibles - Comissió Europea

La Comissió proposa avui noves normes per ajudar als consumidors a prendre decisions informades i sostenibles a l'hora de comprar telèfons mòbils i sense fil i tauletes, en el marc de l'actual Reglament de la UE sobre etiquetatge energètic.

Aquesta nova proposta arriba el mateix dia que el Parlament Europeu i el Consell aproven mesures perquè aquests dispositius siguin més eficients des del punt de vista energètic, de vida més llarga i més fàcils de reparar, arran d'una proposta de la Comissió de novembre de 2022 realitzada en el marc del Reglament de la UE sobre disseny ecològic.

Foto de Pixabay

Aquestes mesures contribueixen a fer que l'economia de la UE sigui més circular, a estalviar energia, a reduir la nostra petjada de carboni, a donar suport a models de negoci circulars i a brindar al consumidor els beneficis del Pacte Verd Europeu.

D'aquí a 2030, els telèfons mòbils i les tauletes fabricades d'acord amb aquestes normes estalviaran gairebé 14 terawatts/hora d'energia primària cada any. Això suposa un terç de l'energia primària que aquests productes consumeixen actualment. Les noves normes també contribuiran a optimitzar l'ús de matèries primeres fonamentals i facilitaran el seu reciclatge.

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

Espanya

Anfac: Espanya necessita duplicar els seus punts de càrrega en 2023 per complir amb els objectius d'emissions europeus - Manu Granda, CincoDías

La patronal de fabricants de cotxes i camions, Anfac, ha marcat aquest dimecres un full de ruta per l'electrificació progressiva del parc automobilístic espanyol, amb la qual complir els objectius d'emissions que es va marcar la Unió Europea amb el pla 'Fit for 55' (segons el qual, la UE vol reduir les seves emissions en un 55% l'any 2030 respecte de 1990).

Anfac considera que, per a fer-ho, Espanya ha de tancar l'actual exercici amb 45.000 punts de càrrega, una xifra llunyana si es pren en consideració que el primer trimestre de l'any va acabar amb 20.243 estacions.

Foto de Mike Bird

"Els objectius establerts per la UE no compleixen solament amb l'esforç del sector, sinó que requereixen un gran esforç per part de la resta d'actors, un compromís del Gobierno i de les Administracions per poder dur a terme la transformació de la mobilitat, i en paral·lel, mantenir el pes de l'ocupació i la indústria que l'automoció suposa", va assenyalar José López-Tafall, director general de l'Anfac.

Continuar llegint la notícia completa: cincodías.elpais.com

La nova EDAR de Barbate i Zahara: tecnologia capdavantera per resoldre els problemes de sanejament i depuració - Retema

La construcció de la nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) per als municipis de Barbate i Zahara de los Atunes resoldrà les actuals deficiències d'aquestes poblacions en el sanejament i depuració de les seves aigües residuals. Ubicada estratègicament a la platja del Chorrillo, en terrenys del Ministeri de Defensa, el projecte impulsat per la Direcció General de l'Aigua del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic es converteix en la millor opció per garantir una infraestructura totalment mimetitzada amb l'entorn, amb zero impacte mediambiental, sense sorolls i sense olors.

Una obra que fa front en avantguarda tecnològica el repte de millorar el sanejament i depuració d'aquests municipis andalusos.

Un dels aspectes més destacats d'aquesta nova EDAR, les obres de la qual executarà la Societat Estatal d'Aigües de les Conques d'Espanya SA (Acuaes) amb un pressupost superior als 34,9 milions d'euros, és el seu enfocament per minimitzar qualsevol impacte negatiu de l'entorn.

Imagen de kubinger en Pixabay

Gràcies al seu meticulós disseny integrat a l'entorn, amb tots els dipòsits en edificis tancats, correctament insonoritzats i desodoritzats, s'aconseguirà eliminar els sorolls i les olors associades tradicionalment a les depuradores. Totes les construccions estan situades en edificis coberts -essent una de les cobertes dels decantadors cúpules d'alumini i de les espessidores cobertes de PRFV i la resta edificis de formigó armat amb tancament de panells prefabricats-, evitant qualsevol emissió a l'aire lliure, fins i tot els reactors biològics i la cambra de desinfecció d'aigua tractada, que per la seva naturalesa (aireig o desinfecció d'aigua ja tractada) no resulten problemàtics quant a la generació i l'emissió de males olors.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

Detecten 123 plaguicides, 46 d'ells no autoritzats i 66 disruptors endocrins, als aliments espanyols - Ecologistes en Acció

Segons Ecologistes en Acció, les darreres anàlisis d'AESAN -de 2021- mostren l'àmplia presència de residus de plaguicides als aliments. El 40% de les mostres van tenir un o més residus dels 123 diferents plaguicides detectats, un 5% més que l'any anterior. 

El percentatge d'ocasions en què els plaguicides van superar els límits legals (de 2,5%) també va ser un 44% superior als incompliments el 2020.

A més, aquests resultats mostren només una petita part de la realitat, ja que el nombre de mostres analitzat (1.904) va ser molt baix. De fet, AESAN va analitzar només 4 mostres per cada 100.000 habitants, quan la mitjana de la Unió Europea és 4,5 vegades superior.

Imagen de Jerzy Górecki en Pixabay

L'organització ecologista alerta que és preocupant que fins a 46 plaguicides no autoritzats per la UE continuïn presents als aliments. També que s'hagin detectat 17 pesticides de la llista de "candidats a la substitució", substàncies tan perilloses que Europa obliga a substituir-les per alternatives segures.

A les anàlisis d'AESAN també es van detectar restes de 66 plaguicides amb capacitat d'alterar el sistema hormonal (o disruptors endocrins), que poden causar danys a la salut i al medi ambient en quantitats molt petites.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion

Catalunya

L'energia generada a Catalunya el 2022, "més bruta i menys renovable" per la burocràcia - Josep M. Camps, Notícies 324

L'Observatori de les Energies Renovables de Catalunya, OBERCat, reclama a la Generalitat que solucioni el que qualifica de "coll d'ampolla" en la tramitació de nous projectes. Aquesta entitat afirma que la tramitació és "un seriós escull i una greu amenaça per al desplegament efectiu de les energies renovables" d'acord amb els objectius marcats per al 2030.

Ho ha denunciat aquest dimecres en la presentació de l'informe de l'estat de les renovables del 2022, en què afirmen que "la ciutadania i les empreses compleixen", però "l'administració, no": "Des del sector s'observa un refredament preocupant en l'interès dels promotors per fer projectes a Catalunya, tant per la incertesa econòmica i financera, com per la percepció de l'administració catalana com a poc eficient i resolutiva."

Imagen de Jerzy Górecki en Pixabay

En aquest sentit, OBERCat afirma que el resultat és que el 2022 l'energia generada i consumida a Catalunya ha estat "més bruta, menys autòctona i menys renovable" que el 2021.

En concret, han calculat que el temps d'espera mitjà des de la presentació dels projectes eòlics fins que passa a informació pública és de 540 dies, i de 631 per als fotovoltaics.

Continuar llegint la notícia completa: www.ccma.cat

La contaminació de l'aire repunta a Catalunya a causa del canvi climàtic i l'augment del trànsit - Ecologistes en Acció

L'informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides a 780 estacions oficials de mesura instal·lades a tot l'Estat espanyol, entre elles 114 situades a Catalunya.

Entre les seves conclusions principals, destaquen:

Durant el 2022 la qualitat de l'aire a Catalunya ha empitjorat respecte als anys 2020 i 2021, amb un augment dels nivells de partícules en suspensió  (PM10 i PM2,5) i ozó troposfèric, i més matisat de diòxid de nitrogen (NO2) , encara que sense assolir les concentracions habituals en anys anteriors a la pandèmia.

Imagen de BeansandSausages en Pixabay

L'informe d'Ecologistes en Acció pren com a referència els valors màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'objectiu a llarg termini per protegir la vegetació de la Unió Europea. D'acord amb aquests llindars, l'aire contaminat va afectar el 2022 la totalitat de la població i del territori catalans.

Si es prenen els estàndards de la normativa, més laxos que les recomanacions de l'OMS, la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals va ser de 2,9 milions de persones a l'Àrea de Barcelona i al Prepirineu, tot desbordant l'objectiu legal per a la protecció de la vegetació a les zones Camp de Tarragona, Plana de Vic, Prepirineu i Terres de Ponent, amb 9.000  km2 , el 28% del territori català.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

Moren plantes mediterrànies al cap de Creus perquè el clima ja és "pràcticament semidesèrtic" - Laia Claret, Catalunya Ràdio

Els responsables del parc natural del Cap de Creus alerten que viuen un drama per la sequera prolongada. Estan preocupats perquè, segons expliquen, la situació és molt dura. 

Fins i tot, hi ha algunes plantes acostumades al clima mediterrani que s'estan morint.

Estimen que el risc d'incendi forestal és elevat. L'últim foc que va afectar el parc natural va ser el 22 de febrer del 2022, i es van cremar unes 400 hectàrees.

Sovint els incendis als parcs naturals són difícils d'evitar durant els mesos de més calor, perquè hi ha molta vegetació i qualsevol petita espurna pot encendre-la de seguida. Ara les condicions de sequera compliquen les coses.

Imagen de Steve Buissinne en Pixabay

El director del parc natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, avisa que la situació de la zona és molt complicada: "L'afegit d'aquest any és que fa molt temps que estem patint sequera i tenim una acumulació de pluja molt escassa, pràcticament de clima semidesèrtic."

"L'afegit d'aquest any és que fa molt temps que estem patint sequera i tenim una acumulació de pluja molt escassa, pràcticament de clima semidesèrtic." "Aquest any hi ha menys vegetació i fins i tot s'estan morint algunes plantes mediterrànies, que estan acostumades a períodes secs. Ara bé, tan secs i severs com aquest n'hi ha hagut pocs anteriorment."

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

CEDAT

Marouane Laabbas és primer doctorand de la URV en obtenir la beca europea Fulbright-Schuman - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili

Marouane Laabbas és el primer doctorand de la URV en obtenir una plaça a la modalitat europea del programa Fulbright, on competeixen investigadors i investigadores d'arreu de la Unió Europea.

En concret, se li ha concedit una estada predoctoral d'un total de nou mesos a dues universitats estatunidenques, a Colorado State University (Colorado) i a Rutgers University (Nova Jersey), ambdues amb investigadors referents en l'àmbit de les polítiques ambientals i laborals. El programa Fulbright-Schuman ofereix 21 places a investigadors predoctorals, postdoctorals i sèniors de tota la Unió Europea i només una està dedicada a places predoctorals. 

Foto: Laia barceló per la URV

És la que aquest any ha guanyat Marouane Laabbas, que segueix el programa de doctorat en Dret de la URV. Es tracta d'una beca-premi molt competitiva, que dota de beques a investigadors i investigadores de la Unió Europea que desitgin desenvolupar la seva recerca o donar conferències en relació amb un tema rellevant sobre la realitat de la UE, la integració europea o les relacions amb els Estats Units.

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Decisió d'Execució (UE) 2023/238 de la Comissió, de 26 de gener de 2023, per la qual s'adopta la setzena llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica atlàntica [notificada amb el número C(2023) 569] .

Per a més informació: europa.eu 

Reglament d'Execució (UE) 2023/186 de la Comissió, de 27 de gener de 2023, pel qual es modifica el Reglament d'Execució (UE) 2021/2325, pel que fa al reconeixement i determinades autoritats de control i organismes de control a efectes de la importació de productes ecològics a la Unió.

Per a més informació: europa.eu 

Espanya

Orden TED/741/2023, de 30 de junio, por la que se actualizan los parámetros retributivos de las instalaciones tipo aplicables a determinadas instalaciones de producción de energía eléctrica a partir de fuentes de energía renovables, cogeneración y residuos, a efectos de su aplicación al semiperiodo regulatorio que tiene su inicio el 1 de enero de 2023

Per a més informació: boe.es

Orden TED/646/2023, de 9 de junio, por la que se establecen los criterios para determinar cuándo los residuos termoplásticos sometidos a tratamientos mecánicos y destinados a la fabricación de productos plásticos dejan de ser residuo con arreglo a la Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular

Per a més informació: boe.es

Catalunya

ORDEN ACC/177/2023, de 3 de julio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas de Conservación de recursos genéticos agrícolas dirigidas a entidades de conservación, en el marco del Plan estratégico de la PAC 2023-2027

Per a més informació: gencat.cat

ORDEN ACC/157/2023, de 14 de junio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas destinadas a los armadores y las armadoras de las embarcaciones de pesca con puerto base en Cataluña para compensar las pérdidas económicas ocasionadas por el incremento del coste del gasóleo como consecuencia de la invasión de Ucrania por parte de Rusiade las personas obligadas tributarias por el impuesto sobre el depósito de residuos en depósitos controlados, la incineración y la coincineración y se aprueba el modelo de tarjeta de inscripción. 

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia (Gran Sala) de 7 de febrer de 2023. Conféderation paysanne i altres contra Premier ministre i Ministre de l'Agriculture et de l'Alimentation. Petició de decisió prejudicial plantejada per Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Alliberament intencional d'organismes modificats genèticament - Directiva 2001/18/CE - Article 3, apartat 1 - Annex I B, punt 1 - Àmbit d'aplicació - Exempcions - Tècniques o mètodes de modificació genètica utilitzats convencionalment i per als que es disposa d'una àmplia experiència d'utilització segura - Mutagènesi aleatòria in vitro. Assumpte C.688/21.

Fuente: europa.eu 

Sentència del Tribunal Superior de Justícia (Sala Primera) de 19 de gener de 2023. Pesticide Action Network Europe ASBL i altres contre État belge. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (CE) núm. 1107/2009 - Comercialització de productes fitosanitaris - Article 53, apartat 1 - Situacions d'emergència en matèria fitosanitària - Excepció - Àmbit d'aplicació - Llavors tractades amb productes fitosanitaris - Neonicotinoides - Substàncies actives que presenten riscos elevats per a les abelles - Prohibició de la i de l'ús a l'exterior de les llavors tractades amb productes fitosanitaris que continguin aquestes substàncies actives - Reglament d'Execució (UE) 2018/784 i Reglament d'Execució (UE) 2018/785 - Inaplicabilitat de l'excepció - Protecció de la salut humana i animal i medi ambient - Principi de cautela. Assumpte C-162/21.

Font: europa.eu 

Espanya

Sentencia del Tribunal Supremo 104/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 2ª). Recurso de casación contencioso-administrativo nº5047/2021. Interpuesto por Aquona Gestión de Aguas de Castilla S.A.U, contra sentencia dictada por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, en relación a la devolución de ingresos del Impuesto sobre Hidrocarburos.

Font: poderjudicial.es

Sentencia de la Audiencia Nacional nº 20/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 1ª). Recurso contencioso-administrativo nº 278/2020. Interpuesto por un grupo de herederos a cuyo favor se había transferido una concesión administrativa por la que se permitía la ocupación de una porción de playa, frente a la Orden Ministerial de 25 de septiembre de 2019 dictada por el Ministerio de Transición Ecológica, por la que se denegaba su prórroga.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña nº4365/2022 (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 2ª). Interpuesto por la Federación de Ecologistas en Acción de Cataluña contra el Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat de Cataluña por haber desestimado la adopción de planes de mejora de la calidad del aire que se había solicitado.

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

KENT, Avidan & BEHRMAN, Simon. (2023). Strategic climate litigation and its impact on the governance of climate migration 

NADIM DE LAZARI, Rafael J. & MAZIN, Marcelo (2023). Extrafiscalidade ambiental e desenvolvimento geoconômico: uma análise envolvendo o aquïfero Guarani 

PUBLICACIONS DE MEMBRES DEL CEDAT

BORRÀS, Susana (2023). Las migraciones climáticas: viviendo en un limbo jurídico 

ROSIGNOLI, Francesca (2023). Justice, gender and climate migration in the eu perspective. Exploring different roles of the eu commission, EU parliament, and the council 

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

MORENO Molina, Ángel Manuel (2023). El Derecho del cambio climático: retos, instrumentos y litigios 

EMBID Irujo, Antonio (2023). Seguridad hídrica y cambio climático 

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.