Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 162, gener 2024

Tarragona

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Benjamín Flores Ríos - Presumptament assassinat

Sector de Treball: Defensor ambiental líder de la comunitat kakataibo

Lloc: Ucayali, Perú

Per a més informació: elcomercio.pe

Tulia Carrillo Lizarazo - Assassinada

Sector de Treball: Líder social i ambiental

Lloc: Arauca, Colombia

Per a més informació: caracol.com

Danilo Villafañe - Mort

Sector de Treball: Defensor ambiental i líder arhuac

Lloc: Santa Marta, Colombia

Per a més informació: infobae.com

AGENDA

Workshop: Diàleg Ambiental i resolució de conflictes ambientals

Data i lloc: 16 de gener; Sala de Graus del Campus Catalunya (URV), Tarragona, Catalunya, Espanya

Organitza: INSTA - Dret Ambiental, diàleg i sostenibilitat, i Universitat Rovira i Virgili (URV)

Per a més informació: instajuridic.com

Debat: Ecología política global

Data i lloc: 26 de gener; Sala Pere i Joan Coromines, Institut d'Estudis Catalans, Carrer del Carme, 47, Barcelona, Catalunya, Espanya

Organitza: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i Premi Holberg

Per a més informació: holbergprize.org

Conferència: Growth vs Climate Conference 2024

Data i lloc: del 13 al 15 de març; Campus Belaterra (UAB), Barcelona, Catalunya, Espanya

Organitza: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (CTA-UAB)

Per a més informació: uab.cat

NOTÍCIES

Internacional

L'escalfament global superarà el llindar d'1,5 °C aquest any, diu un destacat excientífic de la NASA - Oliver Milnam, The Guardian, 08/01/2024 - Oliver Milnam, The Guardian, 08/01/2024

James Hansen diu que el límit se superarà "a tots els efectes pràctics" al maig, encara que altres experts prediuen que això passarà a la dècada del 2030. El llindar acordat internacionalment per evitar que la Terra caigui en una espiral cap a una nova era sobreescalfada se "superarà en tots els efectes pràctics" durant el 2024, va advertir l'home conegut com el padrí de la ciència climàtica.

James Hansen, l'excientífic de la NASA a qui se li atribueix haver alertat el món sobre els perills del canvi climàtic a la dècada de 1980, va dir que l'escalfament global causat per la crema de combustibles fòssils, amplificat pel fenomen climàtic natural recurrent del Niño, al maig elevarà les temperatures a fins a 1,7 °C (3F) per sobre de la mitjana experimentada abans de la industrialització

Foto de Pixabay

Aquesta temperatura màxima, mesurada durant el període de 12 mesos fins al maig, no trencarà per si sola el compromís assumit pels governs del món de limitar l'escalfament global a 1,5 °C (2,7 °F) per sobre del temps anterior al predomini del carbó, el petroli i el gas. Els científics diuen que no es pot considerar superat el sostre d'1,5 °C fins que una sèrie d'anys superi aquest límit, i es considera que aquest moment passarà amb més probabilitat en algun moment de la dècada del 2030.

Continuar llegint la notícia completa: theguardian.com

Microplàstics a l'Antàrtida estudiats en excrements de pingüí i a l'aigua - Lucila Sigal, Reuters, 08/01/2024

La quantitat de microplàstics a l'Antàrtida s'analitza mitjançant la ciència nuclear per estudiar les aigües, els sediments i fins i tot els excrements de pingüins de la regió.

La nova investigació conjunta llançada aquest cap de setmana per l'Agència Internacional d'Energia Atòmica de l'ONU i l'Institut Antàrtic Argentí (IAA) és part de la Iniciativa de Plàstics NUTEC de l'OIEA que ha analitzat la contaminació per microplàstics a països de tot el món. Rafael Grossi, director general de l'OIEA, va afirmar que mitjançant l'ús d'aplicacions nuclears va ser possible determinar amb bona precisió la quantitat de contaminants trobats al fons marí i també d'on provenen.

Foto de Pixabay

"La salut de l'Antàrtida és fonamental per a la salut del planeta", va dir Grossi a Reuters des del "continent blanc", on va visitar dissabte el president argentí, Javier Milei.

Continuar llegint la notícia completa: reuters.com

  

Notícies del món en resum: L'hora de la justícia climàtica insta el cap de l'ONU i l'actualització de la guerra d'Ucraïna a convocar eleccions 'lliures i justes' - Notícies ONU, 09/01/2024

L'agència climàtica europea va informar dimarts que la calor global rècord de l'any passat va mostrar un augment general d'1,48 °C per sobre dels nivells preindustrials, amb prou feines una fracció per sota del llindar d'1,5 graus establert per l'històric Acord de París sobre el canvi climàtic.

Segons l'acord acordat per 193 països el 2015 a la capital francesa, respectar el límit ajudarà la humanitat a evitar els pitjors impactes de l'augment de les temperatures.

Aquest mes també va camí de ser tan càlid que, per primera vegada a la història, un cicle de 12 mesos pot superar el llindar d'1,5 °C, segons l'agència climàtica europea Copernicus.

Foto de Pixabay

En resposta a la notícia a la reunió informativa periòdica per a corresponsals a Nova York, el portaveu de l'ONU, Stéphane Dujarric, va afirmar que el Secretari General Antonio Guterres "creu que les accions de la humanitat estan cremant la Terra" i que l'any passat "va ser una simple bestreta del futur catastròfic que l'espera si no actuem ara".

Continuar llegint la notícia completa: news.un

  

Unió Europea

Preus de l'energia i la seguretat del subministrament: el Consell acorda ampliar les mesures d'emergència - Comissió Europea, 19/12/2023

Els ministres han arribat avui a un acord polític sobre l'ampliació del període aplicable de tres reglaments d'emergència del Consell adoptats en virtut de l'article 122 del Tractat de Funcionament de la UE, destinats a situacions d'emergència.

Les mesures d'emergència es van adoptar l'any passat a causa de la guerra de Rússia contra Ucraïna, per millorar la solidaritat entre els estats membres, accelerar el desplegament d'energia renovable i protegir els ciutadans de la UE dels preus excessivament alts de l'energia. El Reglament (UE) 2022/2576, que millora la solidaritat mitjançant una millor coordinació de les compres de gas, preus de referència fiables i intercanvis de gas transfronterers, inclou mesures temporals d'emergència dissenyades per reduir els preus elevats de l'energia i millorar la seguretat del subministrament de gas.

Foto de Pixabay

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

  

La Comissió proposa canviar l'estatus internacional dels llops "d'estrictament protegits" a "protegits" basant-se en noves dades sobre l'augment de les seves poblacions i els seus impactes - Comissió Europea, 20/12/2023

La Comissió presenta avui una proposta de Decisió del Consell per adaptar l'estatut de protecció del llop en virtut del Conveni internacional de Berna sobre la conservació de la vida silvestre i de l'hàbitat natural a Europa, del qual són part la UE i els estats membres. L'estatut de protecció del llop en virtut de la Convenció es va establir sobre la base de les dades científiques disponibles en el moment de la negociació de la Convenció el 1979.

Sobre la base d'una anàlisi en profunditat sobre la situació del llop a la UE, també publicat avui, la Comissió proposa que el llop estigui "protegit" en lloc d'"estrictament protegit".

Això segueix l'anunci de la Comissió el setembre del 2023 que, sobre la base de les dades recopilades, decidiria sobre una proposta per modificar, si escau, l'estat de protecció del llop i actualitzar el marc jurídic, per introduir, quan sigui necessari, més flexibilitat.

Foto de Pixabay

Canviar l'estatus de protecció del llop segons el Conveni de Berna, subjecte a l'acord dels estats membres de la UE i altres parts del Conveni de Berna, és una condició prèvia per a qualsevol canvi similar del seu estatus en l'àmbit de la UE. La proposta correspon en gran manera a la posició que va expressar el Parlament Europeu en la resolució de 24 de novembre de 2022.

La Comissió continua instant les autoritats nacionals i locals que adoptin les mesures necessàries en el marc actual, amb el suport de la UE, donant-los alhora una perspectiva clara d'una flexibilitat més gran de gestió si les possibilitats existents resulten insuficients.

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

Espanya

"La reacció davant de les manifestacions de Rebel·lió Científica i altres col·lectius és una mostra de violència institucional" - Yayo Herrero, Ctxt, 18/12/2023

Manifest de suport a les i els ecologistes acusades per l'acció de desobediència civil el 6 d'abril de 2020.

El dia 6 d'abril del 2022, diverses desenes d'integrants de Rebel·lió Científica i altres col·lectius ecologistes es van manifestar davant del Congrés dels Diputats, en un acte de protesta contra la clamorosa insuficiència de les mesures davant de la catàstrofe ecològica.

Les manifestants van llançar un tint biodegradable a base de remolatxa (fàcilment netejable) a l'escalinata d'accés al Congrés, per tal de visibilitzar el crim contra la naturalesa que la nostra civilització està perpetrant. A conseqüència de les protestes esmentades, la Fiscalia ha sol·licitat un any i nou mesos de presó per a 15 d'aquestes persones.

Foto de Pixabay

Davant la vergonyosa injustícia d'aquesta acusació, escrivim aquest manifest per mostrar el nostre suport a les i els acusats/des, però també per denunciar la creixent criminalització i persecució a les/els militants ecologistes a tot el món.

Continuar llegint la notícia completa: ctxt.es

  

Rècord històric de renovables a Espanya: més de la meitat de l'electricitat generada el 2023 - J. Elcacho, La Vanguardia, 20/12/2023

El balanç provisional indica que eòlica, hidràulica, solar i semblants han generat el 50,8% de l'electricitat.

Més de la meitat de l'electricitat generada aquest any a Espanya i distribuïda a través de la xarxa general ha procedit d'energies renovables (eòlica, hidràulica, solar...).

El balanç provisional de Red Eléctrica (Redeia) indica en concret que el 2023 podrien tancar amb una aportació del 50,8% de les renovables al mix de generació nacional (conjunt de fonts de producció), registrant així un màxim històric de producció (més de 135.000 GWh). La contribució de les energies renovables a la generació elèctrica estatal durant l'any 2022 es va situar en el 42,2% del total, un percentatge inferior a 4,5 punts el 2021, quan les renovables van arribar a produir el 46,7% del mix elèctric a Espanya.

Foto de Pixabay

Les xifres i percentatges indicats al balanç de Red Eléctrica es refereixen a l'electricitat generada i distribuïda a través de la xarxa elèctrica general, sense comptar amb els autoconsums (electricitat generada i consumida directament, per exemple, per instal·lacions domèstiques de plaques solars).

Les dades provisionals de Red Eléctric indiquen que el 2023, a l'apartat d'energies renovables, ha estat especialment significativa l'aportació de l'eòlica i la solar fotovoltaica. Segons les estimacions, les dues tecnologies tancaran un altre any excepcional, ja que es preveu que superin els seus màxims tant de producció com de participació en el mix estatal.

Continuar llegint la notícia completa: lavanguardia.com

  

La sequera a Espanya es cola a la llista de catàstrofes climàtiques mundials més cares - Ricardo F. Colmenero, 27/12/2023

L'informe Counting de Cost 2023 estima en 45 euros per espanyol el preu de la falta de pluges d'abril, cosa que ens col·loca al novè lloc d'un rànquing liderat pels incendis a Hawaii.

La sequera a Espanya del mes d'abril passat s'ha colat a la llista de catàstrofes climàtiques mundials més cares de l'any.

El nostre país apareix al lloc número nou de l'informe Counting the Cost 2023, que publica anualment l'organització britànica sense ànim de lucre Christian Aid. Una espècie 1.000 maneres de morir del planeta, que aquest any ha estat carregat d'inundacions, sequeres i ciclons.

Foto de Pixabay

L'informe analitza els 20 fenòmens meteorològics extrems més costosos de l'any, usant la base de dades mundial de desastres naturals, EM-DAT, i calcula el cost per habitant a manera de vessa. Així, estima en gairebé 2.200 milions d'euros els danys causats per la nostra sequera, dels quals sortiríem a 45 euros per espanyol.

Continuar llegint la notícia completa: elmundo.es

Galícia reviu el malson de la contaminació: una marea de microplàstics s'incrusta a la costa - Lorena Bustabad. Ferrol, el confidencial, 09/01/2024

L'abocament de microplàstics que ha arribat a la costa gallega suposa un cop per als mariscadors, molt afectats pel temporal de fa mesos. Voluntaris i brigades municipals el recullen de genolls amb escombres i coladors.

2024 arrenca amb Galícia revivint un dels seus pitjors malsons: la contaminació del seu litoral 22 anys després del naufragi del Prestige. La situació, com aleshores, ha provocat una guerra política entre el Govern central i la Xunta, amb la campanya electoral del 18-F com a teló de fons.

I també ara els voluntaris han pres la davantera i ja s'han proveït amb guants i escombres per a la ingent tasca d'escombrar les platges i retirar la quantitat més gran possible de plàstics de la sorra i evitar un dany més gran.

Imagen de Pixabay

"Vaig obrir el peix per netejar-lo i tenia boles blanques", relata Luis, un pescador aficionat a O Grove que sol agafar algun llobarro per a autoconsum. L'objectiu és evitar l'afecció a la fauna.

Continuar llegint la notícia completa: elconfidencial.com

   

Catalunya

La Generalitat de Catalunya expedienta 8 empreses químiques de Tarragona pels pèl·lets que arriben a les platges - EFEverde, 09/01/2024

La conselleria d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha obert un expedient per incompliment de la llei de Responsabilitat Ambiental a vuit empreses químiques ubicades a Tarragona que estarien darrere dels microplàstics o pèl·lets que des de fa almenys cinc anys apareixen a les platges de la zona.

Les empreses investigades, segons la resolució de l'expedient a què va tenir accés EFE i que es va notificar a l'ONG denunciant, Surfrider, són Basell Poliolefinas, SK Primacor, Transformadora d'Etilè, Katoen Natie, Schmidt Ibèrica, Ravago Plásticos, Repsol Química i Dow Chemical Ibèrica.

Imagen de Pexels 

A aquestes companyies se'n podrien sumar altres pel mateix fet, ja que des d'Acció Climàtica han explicat aquest dimarts que l'expedient està en fase d'ampliació a més empreses susceptibles d'haver fet més abocaments

Continuar llegint la notícia completa: efeverde.com

"Porca misèria": Els efectes de les macrogranges de porcs sobre la sequera i el medi ambient - 3cat, 10/01/2024

Descobrim el mapa de les 900 macrogranges catalanes recorrent l'autovia dels porcs, del Segrià a l'Empordà Som més porcs que catalans, en matem 23 milions l'any. Podríem alimentar Catalunya cinc vegades i mitja.

La sequera i el canvi climàtic depenen molt més del que et penses de la teva dieta i del que passa a les granges. Et demanen que tanquis l'aixeta i et dutxis ràpid (l'aigua no cau del cel), que et compris un cotxe nou per entrar a Barcelona, que no viatgis en avió, que reciclis.

Però, per què la indústria càrnia no és també en el punt de mira? Som més porcs que catalans, en matem 23 milions l'any, només ens supera Alemanya.

Podríem alimentar cinc vegades i mitja Catalunya, produïm 35 vegades més carn de la que hauríem de consumir, segons l'OMS. Un de cada quatre quilos que ven Europa són made in Catalonia. Però, a quin preu?

Imagen de Pixabay

Ho diu en Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària. I el contradiu en Pino Delàs, ramader de porc ecològic.

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

CEDAT

Mònica Pons, investigadora predoctoral de la URV, rep dos premis de la Societat Americana de Criminologia per la seva recerca sobre el tràfic d'angula - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili, 27/11/2023

La investigadora ha rebut dues distincions a Filadèlfia, esdevenint la primera parlant no anglesa en ser guardonada a la divisió de criminologia crítica i justícia social.

La doctoranda Mònica Pons ha recollit dos premis al millor article escrit per estudiants de doctorat al 78è Congrés de la Societat Americana de Criminologia que ha tingut lloc a Filadèlfia, als Estats Units.

Els premis, un atorgat per a la Divisió de Criminologia Crítica i Justícia Social (DCCSJ) i l'altre per a la Divisió de Criminologia Internacional (DIC), s'emmarquen en la línia de recerca de la investigadora a la universitat, el comerç il·legal d'angula europea. 

Tot i pertànyer a una mateixa línia de recerca, els treballs presenten enfocaments diferents.

Foto cedida

D'una banda, en l'article premiat per la DCCSJ, Mònica Pons ha presentat una peça en què defensa que durant el tràfic i comerç d'angules (i altres animals no-humans), no es té en compte la violència que s'exerceix contra aquests animals traficats. Es fa referència a les males condicions en què són alimentades i tractades, o la tortura en la forma de matar-les. Per això, planteja la possibilitat de donar veu a les espècies víctimes del comerç il·legal en la recerca criminològica. Cal destacar que amb aquest premi, Mònica Pons ha esdevingut la primera guardonada de parla no anglesa en la història dels premis.

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglamento (UE) 2024/223 del Consejo que modifica el Reglamento (UE) 2022/2577 por el que se establece un marco para acelerar el despliegue de energías renovables

Per a més informació: europa.eu

Espanya

Resolución de 22 de diciembre de 2023, de la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, por la que se modifica la de 13 d eenero sobre el proyecto "Plantas fotovoltaicas FV Cerro Gordo 1 de 41 MW, FV Cerro Gordo 2 de 41 MW, FV Cerro Gordo 3 de 41 MW, FV Llano Palero 2 de 35 MW, y su infraestructura de evacuación, en Almansa (Albacete) y Ayora (Valencia)

Per a més informació: boe.es

Resolución de 15 de diciembre de 2023, de la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, por la que se formula una declaración de impacto ambiental del proyecto "Parques eólicos Estentor de 49,5 MW, Favonio de 49,5 MW, Mantus de 38,5 MW y 11 más y su infraestructura de evacuación en la provincia de Teruel

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓN ACC/4449/2023, de 29 de noviembre, de la Dirección General de Energía, por la que se otorga a Vidreres Green Energy, SL, la autorización administrativa previa y la autorización administrativa de construcción del proyecto de la planta solar fotovoltaica denominada PS Vidreres Green Energy, de 2,775 MW de potencia instalada sobre terreno en suelo no urbanizable, en el término municipal de Vidreres, en la comarca de La Selva (exp. FUE-2022-02955863; ref. 02611)

Per a més informació: gencat.cat

ACUERDO GOV/4/2024, de 3 de enero, por el que se aprueba la Hoja de ruta de la economía circular en Cataluña (FRECC) 2030 y el Plan de acción 2024-2026

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Resum Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Desena) de 16 de novembre de 2023 - Regne d'Espanya / Consell de la Unió Europea

Font: europa.eu

Espanya

Sentencia del Tribunal Supremo 104/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 2ª). Recurso de casación contencioso-administrativo nº5047/2021. Interpuesto por Aquona Gestión de Aguas de Castilla S.A.U, contra sentencia dictada por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, en relación a la devolución de ingresos del Impuesto sobre Hidrocarburos.

Font: poderjudicial.es

Sentencia de la Audiencia Nacional nº 20/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 1ª). Recurso contencioso-administrativo nº 278/2020. Interpuesto por un grupo de herederos a cuyo favor se había transferido una concesión administrativa por la que se permitía la ocupación de una porción de playa, frente a la Orden Ministerial de 25 de septiembre de 2019 dictada por el Ministerio de Transición Ecológica, por la que se denegaba su prórroga.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña nº4365/2022 (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 2ª). Interpuesto por la Federación de Ecologistas en Acción de Cataluña contra el Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat de Cataluña por haber desestimado la adopción de planes de mejora de la calidad del aire que se había solicitado.

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

BELEÑO, Ligia & FONTECHA, Lida C. (2024). Aplicación de los Objetivos de Desarrollo Sostenible orientados a las dimensiones de la conciencia ambiental 

HERVÉ, Dominique (2024). Más allá del cumplimiento: la justicia como un objetivo de la fiscalización y sanción ambiental 

Publicacions dels membres del CEDAT

MEDICI-COLOMBO, Gastón & BERROS, María Valeria (2023). Climate litigation in Argentina: A Critical and Prospective Analysis

PIGRAU-SOLÉ, Antoni & IGLESIAS-MÁRQUEZ, Daniel (2023). Litigación en materia de Empresas y Derechos Humanos: estudio de casos 

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

MORÁN-ALONSO, Nerea, FERNÁNDEZ-CASADEVANTE, José Luis, PRATS-PALAZUELO, Fernando & HERNÁNDEZ-AJA, Agustín (2023). Biorregiones: de la globalización imposible a las redes territoriales ecosostenibles 

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.