Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 164, març 2024

baner decoratiu

Tarragona

informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Luis Alonzo Teruel - Assassinat
Sector de Treball: Comunicador social i activista ambiental
Lloc: Hondures
Per a més informació: tribuna.com

AGENDA

IX Tarragona International Environmental Law Colloquium (TIEC)
Data i lloc: 6 i 7 de juny; Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona
Organitza: Centre d'Estudis de Dret Ambiental (CEDAT), Associació d'Alumnes i Exalumnes de Dret Ambiental de Tarragona (AAEDAT) i Aurora
Per a més informació: tiecolloquium.com
Seminari: "How does an Extractivist Frontier Come to Being?"
Data i lloc: 20 de març, 14 h; Campus de la UAB, Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Organitza: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)
Per a més informació: uab.cat

NOTÍCIES

Internacional

Zero malbarataments, més esperança al Sudan del Sud - Notícies ONU, 17/02/2024

Bombetes de consum zero i maons resistents per a escoles i llars. Algunes comunitats innovadores al Sudan del Sud estan reutilitzant deixalles de noves maneres a mesura que el món es mobilitza per prohibir la contaminació plàstica per a cap d'any, amb l'ajuda d'un petit equip d'experts dirigit per la científica climàtica i ambiental Shazneen Cyrus Gazdar a la Missió de l'ONU al Sudan del Sud (UNMISS).

L'equip treballa amb les autoritats locals i la societat civil per trobar noves solucions als reptes ambientals de la jove nació, una ampolla de plàstic reutilitzada alhora.

Cap problema de subministrament.

"Cada vegada que plou a Juba, diguem durant un cap de setmana de pluja, es poden veure al voltant de 25.000 kg (aproximadament 55.000 lliures) de deixalles plàstiques barrejades amb llim que flueixen cap als desguassos i, finalment, cap al campament de Tomping", diu la Sra. Gazdar, parlant d'una de les dues bases de l'ONU a la ciutat capital de Juba, on viuen alguns dels gairebé 18.000 cascos blaus.

Foto de Pixabay

"Finalment, les deixalles plàstiques surten de tots aquests desguassos i arriben al Nil, que és aquest bell, llarg i pur riu que cada dia està menys pristí després de la pluja. Per tant, estem intentant establir sistemes on puguem capturar les deixalles abans que arribin al Nil."

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

De la IA a la moda ràpida, el 'parlament mediambiental mundial' adopta audaços plans d'acció - Notícies ONU, 01/03/2024

L'Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient va adoptar una declaració ministerial en acabar divendres a la capital de Kenya, juntament amb 17 resolucions i decisions destinades a redefinir la manera com la humanitat interactua amb la naturalesa.

Amb més de 7.000 delegats de 182 estats membres de les Nacions Unides i més de 170 ministres que participen a Nairobi, la UNEA-6 va adoptar un paquet de plans d'acció, des de la promoció d'estils de vida sostenibles fins a la gestió racional dels productes químics i les deixalles i les tempestes de sorra i pols.

Va emetre crides per a mesures immediates per frenar el consum excessiu i prendre mesures més intel·ligents i ecològiques cap a la sostenibilitat.

Foto de Pexels

"El món necessita acció, rapidesa i un canvi real i durador", va afirmar Inger Anderson, directora executiva del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), a la sessió de cloenda de divendres.

Una declaració ministerial va afirmar la ferma intenció de la comunitat internacional de frenar el canvi climàtic, restaurar la naturalesa i la terra i crear un món lliure de contaminació, va dir.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

El camí cap a la construcció amb baixes emissions de carboni és clar com el fang - Notícies ONU, 06/03/2024 - Notícies ONU, 06/03/2024

L'ús de materials de construcció com el ciment i l'acer crea una empremta enorme de carboni, i la indústria en general és responsable de gairebé el 40 % de les emissions mundials de CO₂, principalment en termes de producció i transport.

Ara, dos arquitectes de l'Índia creuen que podrien tenir una nova solució, potser contrària a la intuïció, per a la construcció sostenible: construir amb fang.

"No molts arquitectes pensen que el canvi climàtic és una cosa en què hagin de pensar, però estem intentant canviar això", diu Rosie Paul, cofundadora de la firma d'arquitectura Masons Ink, amb seu a Bangalore.

"Per nosaltres, és obvi que el canvi climàtic afecta directament el refugi on viuràs i cal començar a construir estructures resilients."
Foto de Pixabay

La Sra. Paul i la seva millor amiga des de fa setze anys, Sridevi Changali, se centren a preservar l'antiga herència de la construcció amb fang de l'Índia, emfatitzant les propietats sostenibles del material, que el fan ideal per combatre el problema modern de la construcció amb alt contingut de carboni.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Unió Europea

La Comissió inverteix més de 233 milions d'euros en projectes estratègics en matèria de medi ambient i clima a tot Europa - Comissió Europea, 22/02/2024

Avui, la Comissió inverteix més de 233 milions d'euros en dotze nous projectes estratègics a tot Europa en el marc del programa LIFE per donar suport a la implementació de les ambicions mediambientals i climàtiques de la UE en el marc del Pacte Verd Europeu. S'espera que aquests projectes estratègics mobilitzin fons addicionals substancials d'altres fonts de la UE, inclosos fons agrícoles, estructurals, regionals i de recerca, així com de governs nacionals i inversions del sector privat.

Dotze projectes emblemàtics premiats a deu estats membres de la UE

El finançament concedit a aquests dotze projectes estratègics ajudarà Bulgària, Txèquia, Irlanda, Espanya, França, Itàlia, Lituània, Àustria, Polònia i Finlàndia a assolir els seus objectius ambientals i climàtics nacionals a mesura que augmenten les seves contribucions a la transició verda de la UE.

Foto de Pexels

En matèria de medi ambient, els Projectes Estratègics de Natura (SNAP) i Projectes Estratègics Integrats (SIP) de LIFE seleccionats beneficiaran els ecosistemes marins amb plans per designar almenys el 30% dels territoris marins d'Irlanda com a Àrees Marines Protegides (AMP) per a 2030 (MPA-LIFE-IRELAND).

També milloraran la qualitat de l'aire a la regió polonesa de Podkarpackie, alhora que reduiran la pobresa energètica i augmentaran l'eficiència energètica (LIFE Podkarpackie); i millorar la qualitat i la gestió de l'aigua a Lituània (LIFE SIP Vanduo).

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

Delictes mediambientals: els eurodiputats adopten una llista ampliada d'infraccions i sancions - Notícies Parlament Europeu, 27/02/2024

Dimarts, el Parlament va aprovar noves normes sobre delictes mediambientals i sancions relacionades.

La nova directiva, acordada amb el Consell el 16 de novembre del 2023, va ser adoptada per 499 vots a favor, 100 en contra i 23 abstencions.

Conté una llista actualitzada de delictes penals que inclouen el comerç il·legal de fusta, l'esgotament dels recursos hídrics, les infraccions greus de la legislació de la UE sobre substàncies químiques i la contaminació causada per vaixells.

Foto de Pixabay  

Els eurodiputats van assegurar que les noves normes contenen les anomenades infraccions qualificades, com a incendis forestals a gran escala o contaminació generalitzada de l'aire, l'aigua i el sòl, que condueixen a la destrucció d'un ecosistema i, per tant, són comparables a un ecocidi.

Continuar llegint la notícia completa: europarl.europa.eu

Envasos: el Consell i el Parlament arriben a un acord per fer que els envasos siguin més sostenibles i reduir els residus d'envasos a la UE - Consell Europeu, 04/03/2024

La Presidència del Consell i els representants del Parlament Europeu han arribat avui a un acord polític provisional sobre una proposta de Reglament sobre envasos i residus d'envasos. L'objectiu és abordar l'augment dels residus d'envasos generats a la UE, alhora que harmonitza el mercat interior d'envasos i impulsa l'eco-nomia circular.

La proposta considera el cicle de vida complet de l'embalatge.

Estableix requisits per garantir que els envasos siguin segurs i sostenibles, en exigir que tots els envasos siguin reciclables i que es minimitzi la presència de substàncies preocupants.

També estableix requisits d'harmonització de l'etiquetatge per millorar la informació del consumidor.

Foto de Unsplash

D'acord amb la jerarquia de residus, la proposta pretén reduir significativament la generació de residus d'envasos, establint objectius vinculants de reutilització, restringint certs tipus d'envasos d'un sol ús i exigint als operadors econòmics que minimitzin els envasos utilitzats.

L'acord aconseguit avui és provisional, pendent d'adopció formal per part de totes dues institucions.

Continuar llegint la notícia completa: consilium.europa.eu

Espanya

El visó autòcton desapareix d'Espanya: només en queden 142 exemplars - Joan Lluís Ferrer, El Periódico, 05/03/2024

Les administracions emprenen un ambiciós programa per salvar aquest mamífer, assetjat pel seu cosí americà, que es considera espècie invasora.

El visó propi d'Espanya, el visó europeu, està en perill franc de desaparició al nostre país, atès que, segons ha donat a conèixer el Govern, només en queden actualment uns 142 exemplars.

Ja el 2018 va ser declarat "en situació crítica". La culpa d'això, la destrucció dels seus hàbitats i la competència que hi exerceix el visó americà, espècie invasora que s'apodera dels seus espais i recursos.

Foto de Unsplash

Una estimació realitzada a tota la península Ibèrica i coordinada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha permès posar de manifest que el nombre total d'exemplars oscil·la entre els 130 i els 157, sent la xifra de 142 la més probable, segons una nota emesa pel Ministeri

El visó europeu és una de les set espècies que van ser declarades el 2018 a Espanya com a "en situació crítica". Està inclosa en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades amb la categoria "En perill d'extinció" i la seva escassa població i declivi van justificar que la seva situació es considerés crítica.

Continuar llegint la notícia completa: elperiodico.com

Declarada l'emergència hídrica a Tenerife amb el suport del sector agrari - RETEMA, 07/03/2024

El Consell Insular d'Aigües de Tenerife ha considerat d'emergència l'actuació en cinc obres fonamentals que tenen a veure amb dessaladores portàtils i dessalinitzadores. La Junta General del Consell Insular d'Aigües de Tenerife, òrgan adscrit al Cabildo de Tenerife, ha aprovat per unanimitat la declaració d'emergència hídrica.

La sessió celebrada el dimarts 5 de març a la Corporació insular va ser dirigida per la presidenta del Cabildo, Rosa Dávila, que va estar acompanyada pel conseller del Sector Primari, Valentín González, i la consellera de Medi Natural, Sostenibilitat i Seguretat i Emergències, Blanca Pérez, entre d'altres consellers i representants dels col·lectius que formen part del Consell Insular d'Aigües de Tenerife.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

Foto de Unsplash

Desplegament d'energies renovables a Galícia: 10.500 milions d'inversió en 60 projectes eòlics es poden perdre - Ecoticias, 07/03/2024

Associació Empresarial Eòlica (AEE) avisa sobre la reiterada situació d'inseguretat jurídica que afecta el desplegament d'energies renovables a Galícia. 10.500 milions estan en risc de perdre's, 60 projectes eòlics i 3.000 MW de potència estan judicialitzats.

Galícia viu immersa en una conjuntura d'incertesa i indefensió, pel que fa al desplegament eòlic, com a conseqüència de la judicialització massiva de projectes que compten amb la preceptiva declaració d'impacte ambiental (DIA) i el permís de construcció corresponent. El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia acaba d'anunciar la paralització de 13 nous projectes basant-se en la "prevalença, prevenció i precaució en matèria mediambiental".
Foto de Unsplash

No obstant això, després de la sentència del Tribunal Suprem del mes de desembre passat, anul·lant les successives suspensions cautelars a més de 200 MW, va quedar palpable que tots els parcs que estaven sent paralitzats, després de demandes que argumentaven defectes en el procés de consulta pública, havien tramitat correctament, segons adverteix l'Associació Empresarial Eòlica (AEE).

Continuar llegint la notícia completa: ecoticias.com

Catalunya

Prohibit el consum d'aigua de boca a quatre pobles del Pallars Sobirà i un del Segrià - CCMA, 23/02/2024

Ja són cinc els pobles de Lleida on les mostres de l'aigua han donat positiu en nonilfenol, un component químic vinculat als detergents industrials.

Els veïns de Rialp i Alins, al Pallars Sobirà, i Massalcoreig, al Segrià, tenen prohibit el consum d'aigua de l'aixeta des d'aquest dijous.

Les tres poblacions de la demarcació de Lleida se sumen a Sorpe i Peramea, al Pallars Sobirà, que des de dilluns tampoc no poden beure aigua de boca ni utilitzar-la per cuinar, fins a nou avís.

A l'aigua d'aquests municipis s'ha detectat nonilfenol, un component químic que s'utilitza per fer detergents industrials.

Foto de de Unsplash

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

Llaüts i velers elèctrics, robots aquàtics i piscifactories flotants: creix l'economia blava - Cristina Herranz, CCMA, 02/03/2024

Electric Inside Boats, Seabots i Acuidelta, tres exemples d'empreses catalanes que es dediquen a l'anomenada economia blava a Catalunya.

Què és l'economia blava? És un concepte que inclou el conjunt d'activitats vinculades al mar que fan compatible el desenvolupament econòmic i social amb la conservació dels ecosistemes marins. El Barcelona Green Deal, l'agenda econòmica de Barcelona amb horitzó 2030, identifica les potencialitats d'aquest sector com a palanca per a la sostenibilitat econòmica i la creació de llocs de treball a través de la innovació i la transferència tecnològica.

Imagen de Pexels 

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

Enginyers i economistes llancen la proposta de connexió exprés amb la xarxa de l'Ebre - Antonio Cerrillo, La Vanguardia, 06/03/2024

Els seus promotors sostenen que l'obra es pot completar només en vuit mesos.

Quatre col·legis professionals (Enginyers de Camins, Enginyers Agrònoms, Enginyers Industrials i Economistes de Catalunya) han presentat una proposta detallada per connectar la xarxa d'aigua de l'Ebre del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la xarxa metropolitana de Barcelona, en mans de l'empresa ATL.

Aquestes escoles argumenten que la situació de la sequera és crítica a la regió de Barcelona, que no hi ha certesa que es puguin potabilitzar tots els cabals que queden als fons dels embassaments (al 15% del seu nivell màxim)

Imagen de Pixabay

I que la solució per afrontar la manca de recursos és aquest enllaç de les xarxes de subministrament. Sostenen que la seva proposta, una veritable connexió exprés, es podria materialitzar en només vuit mesos.

Continuar llegint la notícia completa: lavanguardia.com

CEDAT

Comença el primer període de preinscripció del Màster universitari en Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV) - CEDAT

El Centre d'Estudis de Dret Ambiental de la URV (CEDAT) anuncia el primer període de preinscripció del Màster universitari en Dret Ambiental de la URV, que finalitzarà el dilluns 15 d'abril. En cas de quedar-hi places vacants, s'iniciarà una segona ronda de preinscripcions que conclourà el 30 de maig.

El Màster universitari en Dret Ambiental es planteja com a objectiu proporcionar coneixements tant de caràcter fonamental com específic en dret del medi ambient, amb consideració particular a les diferents branques sectorials, complementat amb un conjunt de matèries no jurídiques relacionades amb aspectes tècnics, geogràfics, econòmics i de gestió empresarial del medi ambient.

Foto de Pexels

El Màster té una durada de 120 ECTS (dos anys en cas de cursar-se a temps complet) i s'imparteix en espanyol i en modalitat virtual, amb la possibilitat opcional de cursar el darrer quadrimestre del segon curs de manera presencial. Les pràctiques externes consten de 9 ECTS i són obligatòries. Es duen a terme al segon quadrimestre del segon curs del Màster.

És possible estudiar simultàniament el Màster en Dret Ambiental i el Màster en Advocacia i Procura amb un pla d'estudis específic i reconeixement de crèdits entre ambdues titulacions.

Continuar llegint la notícia completa: urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament (UE) 2024/573 del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de febrer de 2024, sobre gasos fluorats d'efecte hivernacle, pel qual es modifica la Directiva (UE) 2019/1937 i es deroga el Reglament (UE) núm. 517/2014

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Reglament (UE) 2024/590 del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de febrer de 2024, sobre les substàncies que esgoten la capa d'ozó i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1005/200

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Resolució de 28 de febrer de 2024, de la Direcció General de Política Energètica i Mines, per la qual es fixen els preus de combustible en port aplicables al fuel oil, gasoil i hulla el segon semestre de l'any 2023 a aplicar a la liquidació d'aquest període dels grups generadors ubicats als territoris no peninsulars

Per a més informació: boe.es

Reial Decret 203/2024, de 27 de febrer, pel qual es desenvolupen aspectes relatius a l'assignació gratuïta de drets d'emissió per als anys 2026-2030 i altres aspectes relacionats amb el règim d'exclusió d'instal·lacions a partir del 2026

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ ACC/422/2024, de 14 de febrer, per la qual es convoquen els ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal corresponents al període de 2024 (ref. BDNS 744192)

Per a més informació: gencat.cat

RESOLUCIÓ ACC/478/2024, de 19 de febrer, per la qual es convoquen els ajuts destinats a incentivar la investigació aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica corresponents a 2024 (ref. BDNS 744906)

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal General (Sala Novena ampliada) de 21 de febrer de 2024

Font: europa.eu 

Sentència del Tribunal General (Sala Primera ampliada) de 28 de febrer de 2024

Font: europa.eu 

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem 104/2023 (Sala del Contenciós, Secció 2a). Recurs de cassació contenciós administratiu núm. 5047/2021. Interposat per Aquona Gestió d'Aigües de Castella S.A.U, contra sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, en relació amb la devolució d'ingressos de l'impost sobre hidrocarburs

Font: poderjudicial.es

Sentència de l'Audiència Nacional núm. 20/2023 (Sala del Contenciós, Secció 1a). Recurs contenciós administratiu núm. 278/2020. Interposat per un grup d'hereus a favor dels quals s'havia transferit una concessió administrativa per la qual es permetia l'ocupació d'una porció de platja, davant de l'Ordre ministerial de 25 de setembre de 2019 dictada pel Ministeri de Transició Ecològica, per la qual se'n denegava la pròrroga

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya núm. 4365/2022 (Sala Contenciosa Administrativa, Secció 2a). Interposat per la Federació d'Ecologistes en Acció de Catalunya contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per haver desestimat l'adopció de plans de millora de la qualitat de l'aire sol·licitats

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

PÉREZ, Beatriz (2024). Crisis climática, degradación ambiental y desplazamiento forzado en la era digital

HERVÉ, Dominique (2024). Más allá del cumplimiento: la justicia como un objetivo de la fiscalización y sanción ambiental

Publicacions dels membres del CEDAT

LAABAS-EL-GUENNOUNI, Marouane (2023). La negociación colectiva y los agentes sociales como nuevos aliados en la protección ambiental: especial referencia al sector químico

MEDICI-COLOMBO, Gastón (2024). The European Green Deal and the Energy Charter Treaty

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

GIRALDO, Omar F. (2018). Ecología política de la agricultura: agroecología y posdesarrollo 

PRESICCE, Laura & ALENZA, José Francisco (2023). Los entes locales en la acción climática global: responsabilidades, retos y perspectivas jurídicas 

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.