Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 161, desembre 2023

Foto de Mali Meder para Pexels

Tarragona

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Higinio Trinidad de la Cruz - Assassinat

Sector de Treball: Defensor ambiental de la Sierra de Manantlán

Lloc: Sierra de Manantlán (Mèxic)

Per a més informació: adondevanlosdesaparecidos.org

Quinto Inuma Alvarado - Assassinat

Sector de Treball: Defensor ambiental contra la tala indiscriminada en Huimbayoc

Lloc: Valle del Chipurana Yanayacu, regió de San Martín (Perú)

Per a més informació: infobae.com

AGENDA

XVI Congrés Internacional SECEM

Data i lloc: del 6 al 9 de desembre; Teatre Auditori de Granollers, Carrer de Josep Torras i Bages, 50

Organitza: SECEM, Generalitat de Catalunya i Museu de Ciències Naturals de Granollers

Per a més informació: congresosecem.es

I Foro Internacional de los Espacios Naturales AIRE

Data i lloc: 13 i 14 de desembre; Centro de Exposiciones, Ferias y Convenciones de Córdoba (CEFC)

Organitza: Junta de Andalucía, Ayuntamiento de Córdoba, Diputación de Córdoba, Pomona Keepers

Per a més informació: miteco.gob.es

IX Jornada de Investigación del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Data i lloc: 14 de desembre; Centro de Visitantes de Torla (Ordesa)

Organitza: Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Per a més informació: miteco.gob.es

NOTÍCIES

Internacional

El canvi climàtic és una de les amenaces més grans per a la lluita contra la malària: OMS - Africanews, 01/12/2023

La malària augmenta, segons l'Informe mundial sobre la malària 2023 publicat per l'OMS. Una sèrie de factors, inclosa la resistència als medicaments, el canvi climàtic i les crisis humanitàries, van contribuir a uns 249 milions de casos de malària l'any passat, un augment respecte als 223 milions de casos tres anys abans de l'inici de la pandèmia de COVID, que també va implicar un augment dels casos.

"L'informe mundial sobre la malària mostra que el progrés cap a objectius globals clau per reduir la incidència de casos de malària i les taxes de mortalitat està desviat per un marge ampli.

Donades les tendències actuals, continuar amb l'statu quo només ens desviarà encara més del camí. A l'informe destaquem una sèrie d'accions clau que són necessàries per "tornar al bon camí".

En primer lloc, cal augmentar el finançament.

Foto de Pixabay

Només el 2022 hi va haver un dèficit de finançament mundial per a la malària de 3.700 milions de dòlars nord-americans. En segon lloc, necessitem una voluntat política sòlida. Els països han de traduir el seu compromís polític amb la cobertura sanitària universal en accions i recursos tangibles que salvin vides", afirma el Dr. Daniel Ngamije, Director del Programa Mundial contra la Malària de l'OMS.

Una de les amenaces més grans, segons l'informe, és el canvi climàtic. L'augment de les temperatures, la humitat i les precipitacions poden influir en el comportament i supervivència del mosquit Anopheles, portador de la malària. L'augment de les onades de calor i les inundacions a causa de condicions climàtiques extremes també poden augmentar les possibilitats de transmissió. L'informe cita les inundacions del 2022 al Pakistan, que van provocar que els casos de malària es quintupliquessin al país.

Continuar llegint la notícia completa: africanews.com

  

COP28: La crisi climàtica també és una crisi sanitària - Notícies ONU, 03/12/2023

La salut ha entrat a l'agenda d'una conferència climàtica de l'ONU, i els defensors de la salut a la COP28 a Dubai diumenge van dir que el tema feia temps que s'havia de debatre, ja que la inacció climàtica està costant vides i afectant la salut cada dia.

El nostre planeta registra temperatures mitjanes més altes cada any, i l'any 2023 serà el més calorós mai registrat. Les capes de gel s'estan fonent a un ritme sense precedents. Els incendis forestals han fet que l'aire sigui perillós en algunes regions, mentre que en d'altres les inundacions amenacen periòdicament contaminar l'aigua potable.

L'informe, publicat aquest dimarts pel Centre Internacional per al Desenvolupament Integrat de les Muntanyes (ICIMOD), va examinar l'impacte del canvi climàtic a una àrea que s'estén 4,1 milions de kilòmetres quadrats des d'Afganistan a l'oest fins a Myanmar a l'est.

L'informe va trobar que les glaceres a la regió de la serralada de l'Himàlaia i l'Hindu Kush es van desfer un 65% més ràpid a la dècada de 2010 en comparació amb la dècada anterior, fet que suggereix que les temperatures més altes ja estan tenint un impacte.

Foto de Pixabay

En aquest context, cada cop més persones es veuen afectades per desastres, malalties sensibles al clima i altres afeccions de salut.

El canvi climàtic exacerba algunes amenaces a la salut existents i crea nous desafiaments per a la salut pública. A tot el món, considerant només alguns indicadors de salut, durant les dècades vinents es produiran 250.000 morts més a l'any a causa del canvi climàtic, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de les Nacions Unides.

Continuar llegint la notícia completa:  news.un.org

  

COP28: El compromís de metà dels gegants darrere de la crisi climàtica es queda curt, diu Guterres - Notícies ONU, 03/12/2023

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, va enviar diumenge un missatge contundent a la indústria del petroli i el gas: les promeses fetes a la COP28 a Dubai estan molt per sota del que es necessita per abordar de manera significativa la crisi climàtica.

En començar el quart dia de la conferència climàtica de l'ONU d'aquest any, el cap de l'ONU va declarar: "La indústria dels combustibles fòssils finalment comença a despertar-se, però les promeses fetes clarament no arriben al que es requereix".

En reacció a la promesa anunciada dissabte per diverses grans companyies de petroli i gas de reduir les fuites de metà dels seus oleoductes per al 2030, Guterres va dir que és un "pas en la direcció correcta", però la promesa no va abordar una qüestió central: eliminar les emissions derivades del consum de combustibles fòssils.

Foto de Pixabay

El metà (CH4) és un component principal del gas natural i és responsable d'un terç de l'escalfament planetari que veiem avui. Té una vida curta, però és més potent que el diòxid de carboni, i el gas amb efecte d'hivernacle que més afecta el canvi climàtic. Si no es prenen mesures serioses, es preveu que les emissions antropogèniques globals de metà augmentaran fins a un 13% d'aquí al 2030.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

  

Unió Europea

Llei de Restauració de la Natura a la recta final després de l'aval del Comitè de Medi Ambient - ​​Christian Skrivervik, European Environmental Bureau, 29/11/2023

Avui, els membres de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu van votar aclaparadorament a favor de la Llei de Restauració de la Natura tal com es va acordar a les negociacions del diàleg tripartit, aprovant el text final amb 53 vots contra 28. La proposta està ara a només un pas del procés de codecisió del Parlament Europeu per convertir-se en realitat: la seva adopció al Ple.

Inicialment dissenyada per implementar mesures per restaurar almenys el 20% de la naturalesa de la UE a terra, rius i mars per al 2030, la llei va recórrer un camí problemàtic per arribar a aquest punt.

A principis d'aquest any, la proposta es va convertir inesperadament en el blanc d'una campanya agressiva de desinformació i alarmisme encapçalada pel grup PPE de Manfred Weber.

Foto de Pixabay

Durant la seva votació plenària al juliol, el Parlament Europeu va diluir considerablement el projecte de llei i el va convertir en la posició més feble en comparació amb la proposta de la Comissió i l'orientació general del Consell. En les següents negociacions tripartides es van assolir compromisos per acomodar totes les parts involucrades en l'acord aconseguit el 9 de novembre. Aquest resultat reflecteix avui el treball conjunt i les moltes concessions que es van fer durant les negociacions per arribar a l'acord del diàleg tripartit.

Continuar llegint la notícia completa: eeb.org

  

Negacionisme i campanyes virals que rebutgen el consens científic : Qui està darrere de la desinformació sobre el canvi climàtic? - Lottie Limb, Euronews, 30/11/2023

Els experts en desinformació afirmen que ens enfrontem a una "crisi d'informació" sobre el clima a X, Facebook i Instagram abans de la COP28. Aquest any s'ha produït un "ressorgiment" del negacionisme absolut del canvi climàtica, segons informa la CAAD.

La desinformació està exacerbant la crisi climàtica, adverteixen els experts mentre els líders mundials es preparen per reunir-se a la COP28 a Dubai.

El 2023, es podria pensar que els dubtes generalitzats sobre els fets científics del canvi climàtic -i la necessitat urgent d'actuar sobre això- s'han dissipat.

Foto de Pixabay

Tot i això, aquest any s'ha produït un 'ressorgiment' del negacionisme absolut, així com noves tàctiques insidioses per part de les grans petrolieres i actors de mala fe a Internet, segons revela un nou informe de la coalició Acció pel Clima contra la Desinformació (CAAD).

Continuar llegint la notícia completa: es.euronews.com

   

La presidenta de la Comissió promou la cooperació mundial en matèria de tarifació del carboni en un acte d'alt nivell a la COP28 - Comissió Europea, 01/12/2023

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha organitzat avui un acte d'alt nivell a la COP28 per promoure el desenvolupament de la tarifació del carboni i els mercats de carboni com a instruments poderosos per assolir els objectius de l'Acord de París. Es basa en la crida a l'acció per a uns mercats de carboni adaptats a l'Acord de París que la Comissió Europea, Espanya i França van posar en marxa el juny del 2023.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat el següent: «La tarifació del carboni és l'element central del Pacte Verd Europeu. A la Unió Europea, si es contamina, cal pagar-ne un preu. Si es vol evitar pagar aquest preu, cal innovar i invertir en tecnologies netes. I això funciona. Des del 2005, el RCDE UE ha reduït les emissions als sectors coberts en més d'un 37% i ha recaptat més de 175.000 milions d'euros.

Foto de Pixabay

Molts països de tot el món adopten ara la tarifació del carboni, amb 73 instruments que abasten una quarta part del total de les emissions mundials. És un bon començament, però hem d'anar més lluny i més de pressa. La UE està disposada a compartir la seva dilatada experiència i a ajudar els altres en aquesta tasca noble».

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

    

Espanya

Milers de persones es manifesten a diferents municipis per unir-se al crit global de "Solucions i no declaracions" - Ecologistes en Acció, 03/12/2023

Els col·lectius ecologistes, entre ells Ecologistes en Acció, han inundat aquest cap de setmana els carrers de tot el món per reclamar mesures urgents que frenin la crisi climàtica, cada cop més evident i que està causant greus conseqüències humanitàries, mediambientals i econòmiques.

L'emergència climàtica, cada cop més evident en forma de sufocants onades de calor, sequeres sense precedents, incendis assoladors, escalfament d'oceans i pluges torrencials, entre altres fenòmens de conseqüències imprevisibles per al futur del planeta, té un efecte cada cop més greu a nivell humanitari, climàtic i econòmic.

Foto de Pixabay

Amb l'objectiu de reclamar solucions urgents i garantir la protecció de la vida i el futur de totes les persones, diferents organitzacions s'han manifestat aquest diumenge al centre de Madrid sota el lema de "Solucions i no declaracions". La protesta ha escenificat el desacord davant l'escassa ambició dels compromisos assolits a la COP28, la cimera climàtica que les Nacions Unides celebra a Dubai fins al proper 12 de desembre.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

  

Biometà: catalitzador necessari per a la transformació del nostre model energètic - Naiara Ortiz, RETEMA, 04/12/2023

La discussió sobre la matriu energètica gira més que mai sobre com compatibilitzar sostenibilitat, assequibilitat i independència energètica. En aquest context, els gasos renovables són un vector crucial per a la transformació del panorama energètic.

L'esfera pública es troba immersa en una animada conversa sobre el model energètic que hauria d'abraçar el nostre país al futur.

Les visions divergents sobre com hauria d'evolucionar per assolir els objectius nacionals i contribuir als europeus de reducció d'emissions són al centre de totes les discussions.

Imatge de Pixabay

El debat entre totes les parts interessades s'ha intensificat amb la revelació recent de l'esborrany del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2023-2030 que el Govern d'Espanya va remetre a finals de juny a Brussel·les.

La discussió sobre la matriu energètica del futur gira més que mai sobre com cal abordar el dilema essencial de fer compatibles la sostenibilitat ambiental, l'assequibilitat i la independència energètica. I, en aquest context, els gasos renovables, particularment el biometà, emergeixen com un vector crucial per a la transformació del panorama energètic nacional i europeu.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

  

Dos tristos rècords per al 2023: l'any més càlid i el de més emissions de CO₂ - Joan Lluís Ferrer, El Periódico, 06/12/2023

Continua sense aturar-se l'escalfament global ni les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

2023 tanca amb tristos rècords climàtics. Si fa pocs dies es coneixia que aquest any serà el més càlid de tota la història des que hi ha registres, ara s'ha sabut que aquest any també ha assistit a un nou rècord en emissió de CO₂ a l'atmosfera.

Mentre se celebra la cimera COP28, la realitat demostra que el planeta continua sense aturar els efectes perniciosos de l'escalfament global, que continuen empitjorant.

Imatge de Pixabay

Tot i els advertiments climàtics dels científics, el total de CO₂ emès a l'atmosfera, lluny de reduir-se, assolirà un nou rècord el 2023, amb 40.900 milions de tones, segons dades del nou informe anual publicat per Global Carbon Project, en el marc de la COP28.

Aquest informe, anomenat 'Global Carbon Budget', que aporta una visió global del cicle del carboni, ha estat elaborat per investigadors de la Universitat d'Exeter (Regne Unit), la Universitat d'East Anglia (UEA), el Centre per a la Recerca Internacional del Clima (Noruega), la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic i altres 90 institucions de tot el món.

Continuar llegint la notícia completa: elperiodico.com

   

Catalunya

Catalunya avisa que actuarà si hi ha regions en "situació normal" que no traspassin aigua - Àlex Tort, La Vanguardia, 05/12/2023

La Generalitat adverteix que "farà el que calgui" i acudirà al Ministeri de Transició Ecològica si alguna d'aquestes comunitats rebutja "ser solidari".

"Estem en una situació extrema, estem en una situació crítica", ha assegurat aquest migdia la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, sobre la sequera que tenalla Catalunya.

L'Executiu català està poc després de declarar la fase d'emergència, per la qual cosa ha argumentat que si s'arriba a aquest nivell, una de les opcions a considerar, com ja va exposar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort és que arribi aigua en vaixells.

Imatge de Pixabay

"I si altres regions o altres governs, tot i estar en situació de normalitat es neguen a ser solidaris amb Catalunya, el Govern buscarà totes les opcions, (...) farà el que calgui", ha assenyalat.

En concret, han calculat que el temps d'espera mitjà des de la presentació dels projectes eòlics fins que passa a informació pública és de 540 dies, i de 631 per als fotovoltaics.

Continuar llegint la notícia completa: lavanguardia.com

   

Protestes pel desplegament d'energies renovables: "No és solidari i fa malbé el territori" - Rubén Cabús, Notícies 324, 07/12/2023

Els experts no creuen que s'arribi al 50% de producció verda el 2030 si no s'hi instal·len grans parcs solars i fotovoltaics.

La Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ha convocat una dotzena de talls de carretera a tot el país per conscienciar la ciutadania de la necessitat d'aconseguir "una sobirania energètica real" i una "transició energètica justa".

Aquesta organització, que reuneix un centenar de plataformes locals, considera que l'actual model d'implantació d'energies renovables "no és solidari i fa malbé el territori de manera irreversible amb el pretext de la rapidesa", segons Montserrat Corberó, portaveu dels manifestants.

Imatge de Pixabay

A més, consideren que les administracions "estan facilitant que les multinacionals s'instal·lin on vulguin en funció dels seus marges de benefici".

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

   

CEDAT

Mònica Pons, investigadora predoctoral de la URV, rep dos premis de la Societat Americana de Criminologia per la seva recerca sobre el tràfic d'angula - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili, 27/11/2023

La investigadora ha rebut dues distincions a Filadèlfia, esdevenint la primera parlant no anglesa en ser guardonada a la divisió de criminologia crítica i justícia social.

La doctoranda Mònica Pons ha recollit dos premis al millor article escrit per estudiants de doctorat al 78è Congrés de la Societat Americana de Criminologia que ha tingut lloc a Filadèlfia, als Estats Units.

Els premis, un atorgat per a la Divisió de Criminologia Crítica i Justícia Social (DCCSJ) i l'altre per a la Divisió de Criminologia Internacional (DIC), s'emmarquen en la línia de recerca de la investigadora a la universitat, el comerç il·legal d'angula europea. 

Tot i pertànyer a una mateixa línia de recerca, els treballs presenten enfocaments diferents.

Foto cedida

D'una banda, en l'article premiat per la DCCSJ, Mònica Pons ha presentat una peça en què defensa que durant el tràfic i comerç d'angules (i altres animals no-humans), no es té en compte la violència que s'exerceix contra aquests animals traficats. Es fa referència a les males condicions en què són alimentades i tractades, o la tortura en la forma de matar-les. Per això, planteja la possibilitat de donar veu a les espècies víctimes del comerç il·legal en la recerca criminològica. Cal destacar que amb aquest premi, Mònica Pons ha esdevingut la primera guardonada de parla no anglesa en la història dels premis.

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Regulation (EU) 2023/2631 of the European Parliament and of the Council of 22 November 2023 on European Green Bonds and optional disclosures for bonds marketed as environmentally sustainable and for sustainability-linked bonds.

Per a més informació: europa.eu

Espanya

Orden TED/741/2023, de 30 de junio, por la que se actualizan los parámetros retributivos de las instalaciones tipo aplicables a determinadas instalaciones de producción de energía eléctrica a partir de fuentes de energía renovables, cogeneración y residuos, a efectos de su aplicación al semiperiodo regulatorio que tiene su inicio el 1 de enero de 2023

Per a més informació: boe.es

Orden TED/646/2023, de 9 de junio, por la que se establecen los criterios para determinar cuándo los residuos termoplásticos sometidos a tratamientos mecánicos y destinados a la fabricación de productos plásticos dejan de ser residuo con arreglo a la Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular

Per a més informació: boe.es

Catalunya

ORDEN ACC/177/2023, de 3 de julio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas de Conservación de recursos genéticos agrícolas dirigidas a entidades de conservación, en el marco del Plan estratégico de la PAC 2023-2027

Per a més informació: gencat.cat

ORDEN ACC/157/2023, de 14 de junio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas destinadas a los armadores y las armadoras de las embarcaciones de pesca con puerto base en Cataluña para compensar las pérdidas económicas ocasionadas por el incremento del coste del gasóleo como consecuencia de la invasión de Ucrania por parte de Rusiade las personas obligadas tributarias por el impuesto sobre el depósito de residuos en depósitos controlados, la incineración y la coincineración y se aprueba el modelo de tarjeta de inscripción.

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia (Gran Sala) de 7 de febrer de 2023. Conféderation paysanne i altres contra Premier ministre i Ministre de l'Agriculture et de l'Alimentation. Petició de decisió prejudicial plantejada per Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Alliberament intencional d'organismes modificats genèticament - Directiva 2001/18/CE - Article 3, apartat 1 - Annex I B, punt 1 - Àmbit d'aplicació - Exempcions - Tècniques o mètodes de modificació genètica utilitzats convencionalment i per als que es disposa d'una àmplia experiència d'utilització segura - Mutagènesi aleatòria in vitro. Assumpte C.688/21.

Font: europa.eu 

Sentència del Tribunal Superior de Justícia (Sala Primera) de 19 de gener de 2023. Pesticide Action Network Europe ASBL i altres contre État belge. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (CE) núm. 1107/2009 - Comercialització de productes fitosanitaris - Article 53, apartat 1 - Situacions d'emergència en matèria fitosanitària - Excepció - Àmbit d'aplicació - Llavors tractades amb productes fitosanitaris - Neonicotinoides - Substàncies actives que presenten riscos elevats per a les abelles - Prohibició de la i de l'ús a l'exterior de les llavors tractades amb productes fitosanitaris que continguin aquestes substàncies actives - Reglament d'Execució (UE) 2018/784 i Reglament d'Execució (UE) 2018/785 - Inaplicabilitat de l'excepció - Protecció de la salut humana i animal i medi ambient - Principi de cautela. Assumpte C-162/21.

Font: europa.eu 

Espanya

Sentencia del Tribunal Supremo 104/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 2ª). Recurso de casación contencioso-administrativo nº5047/2021. Interpuesto por Aquona Gestión de Aguas de Castilla S.A.U, contra sentencia dictada por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, en relación a la devolución de ingresos del Impuesto sobre Hidrocarburos.

Font: poderjudicial.es

Sentencia de la Audiencia Nacional nº 20/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 1ª). Recurso contencioso-administrativo nº 278/2020. Interpuesto por un grupo de herederos a cuyo favor se había transferido una concesión administrativa por la que se permitía la ocupación de una porción de playa, frente a la Orden Ministerial de 25 de septiembre de 2019 dictada por el Ministerio de Transición Ecológica, por la que se denegaba su prórroga.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña nº4365/2022 (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 2ª). Interpuesto por la Federación de Ecologistas en Acción de Cataluña contra el Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat de Cataluña por haber desestimado la adopción de planes de mejora de la calidad del aire que se había solicitado.

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

TRIGO, María. (2023). Derechos humanos, pueblos indígenas y el cambio climático: el caso de los isleños del estrecho de Torres 

TALAVERA, Pilar (2023). La nueva Política Agraria Común: avanzando hacia una Unión Europea más verde 

Publicacions dels membres del CEDAT

VILLACENCIO, Paola & BORRÀS, Susana (2023). Vulnerabilidades climáticas y desplazamiento interno en España: dos realidades compleixes e interconectadas

EXPÓSITO, Oscar (2023). Legislación básica de protección del medio ambiente (Primer semestre 2023) 

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

CAMPINS, Mar & BENTIROU, Rahma (2023). Understanding vulnerability in the context of climate change 

LOZANO, Blanca (2023). Derecho ambiental y climático 

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.