Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 159, octubre 2023

Tarragona

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Johan Ferney Aguilar - Assassinat.

Sector de Treball: Líder ambientalista i defensor dels drets humans

Lloc: Falan, Tolima (Colòmbia).

Per a més informació: censat.org

AGENDA

Coordination and commitment in international climate action: evidence from palm oil

Data i lloc: 23 d'octubre; Manor Road Building, Manor Road 0X1 3UQ (Anglaterra)

Organitza: University of Oxford

Per a més informació: economics.ox.ac.uk

10th Anniversary Academic Seminar

Data i lloc: 17 de novembre; Hotel Kämp, Helsinki, Finlàndia; també en línia

Organitza: Center of Climate Change, Energy and Environmental Law (CCEEL) i University of Eastern Finland

Per a més informació: sites.uef.fi

NOTÍCIES

Internacional

Les petites nacions insulars busquen l'ajuda del tribunal marítim de l'ONU pel que fa al canvi climàtic - Africanews, 12/09/2023

Els líders de nou petits estats insulars van comparèixer dilluns davant del Tribunal Marítim de les Nacions Unides a Hamburg per demanar la protecció dels oceans del catastròfic canvi climàtic, mentre l'augment del nivell del mar amenaça la seva pròpia existència.

Estan demanant al Tribunal Internacional del Dret del Mar que determini si les emissions de diòxid de carboni absorbides pels oceans es poden considerar contaminació i, si és així, quines obligacions tenen els països per protegir el medi marí.

Els estats insulars van dir que dècades de diplomàcia suplicant als grans emissors de gasos d'efecte hivernacle que reduïssin les seves emissions no han donat resultats, per això han pres aquesta iniciativa.

Estan demanant al Tribunal Internacional del Dret del Mar que determini si les emissions de diòxid de carboni absorbides pels oceans es poden considerar contaminació i, si és així, quines obligacions tenen els països per protegir el medi marí.

Els estats insulars van dir que dècades de diplomàcia suplicant als grans emissors de gasos d'efecte hivernacle que reduïssin les seves emissions no han donat resultats, per això han pres aquesta iniciativa
Foto de Pixabay

"No tenim cap altre lloc on anar. I per a nosaltres, pel que fa als petits estats insulars, això es tracta del nostre suport. Però després mires el panorama més ampli, i tot això té a veure amb la humanitat." Arnold Loughman, fiscal general de Vanuatu.

Les Bahames, Niue, Palau, Saint Kitts i Nevis, Sta. Llúcia, Saint Vincent i les Grenadines i l'Antigua i Barbuda són, també, part d'aquesta coalició.

Continuar llegint la notícia completa: africanews.com

   

Experts en drets humans: La humanitat enfronta una "emergència tòxica global sense precedents" - UN News, 22/09/2023

Les conseqüències de la mala gestió dels productes químics i les deixalles a tot el món estan alimentant una "emergència tòxica global sense precedents", van advertir experts independents en drets humans de l'ONU, abans d'una cimera important la setmana que ve.

La cinquena sessió de la Conferència Internacional sobre Gestió de Productes Químics (ICCM-5), organitzada pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i afavorida per Alemanya, comença dilluns a Bonn.

"S'espera que la ICCM-5 sigui un moment decisiu per a la cooperació internacional en matèria de productes químics i deixalles", va dir un comunicat emès pel grup de més de 30 experts.

Foto de Pixabay

"És una oportunitat única en una generació per aconseguir un resultat sòlid per enfrontar la marea tòxica global".

Van instar els assistents a la conferència a guiar-se pels principis de drets humans d'acord amb un "marc polític global posterior al 2020 sobre la gestió racional de productes químics i deixalles".

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

  

"No n'hi ha prou". L'AIE diu que la demanda de combustibles fòssils arribarà al punt màxim aviat, però insta a prendre mesures més ràpides - Anna Cooban, CNN, 29/09/2023

És probable que la demanda mundial de petroli, gas natural i carbó arribi al punt màxim el 2030, un esdeveniment "encoratjador", però "no suficient" per limitar l'augment de les temperatures globals a 1,5 graus Celsius, va dir dimarts l'Agència Internacional d'Energia.

La contaminació que escalfa el planeta procedent del sector energètic també assolirà el punt màxim en aquesta dècada, ha dit l'AIE en una actualització del seu històric informe "Full de ruta neta zero".

Fatih Birol, director executiu de l'agència, va dir als periodistes dimarts que "el camí cap a l'objectiu d'1,5 graus s'està estrenyent", però que hi havia "raons legítimes per tenir esperances".

Foto de Pixabay

"Principalment, estem veient que sorgeix una nova economia d'energia neta a tot el món", va dir.

Continuar llegint la notícia completa: edition.cnn.com

  

Unió Europea

Brussel·les prohibeix la purpurina solta per combatre els microplàstics - Paula Jiménez, EuroEFE EURACTIV, 25/09/2023

La Comissió Europea (CE) va adoptar aquest dilluns mesures per restringir els microplàstics afegits intencionadament, amb les quals s'evitarà l'alliberament al medi ambient al voltant de mig milió de tones de microplàstics, i que inclouen un veto a la purpurina solta i a les microperles exfoliants.

Sota el Reglament de registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies químiques (REACH per les sigles en anglès) de la Unió Europea (UE), es prohibiran la venda de microplàstics com a tals i de productes als quals s'hagin afegit microplàstics intencionadament i que els alliberin quan es facin servir.

Foto de Pexels

En cas que estiguin «degudament justificades», s'aplicaran excepcions i períodes de transició perquè els afectats s'adaptin a les noves normes, va informar l'Executiu comunitari en un comunicat.

Continuar llegint la notícia completa: euroefe.euroactiv.es

  

InvestEU: El BEI aprova un finançament marc de fins a €1.700 milions amb Solaria per al desplegament d'energia renovable a Espanya, Itàlia i Portugal - European Investment Bank. 25/09/2023

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha aprovat un finançament marc de fins a 1.700 milions de dòlars amb Solaria que finançarà la construcció d'unes 120 plantes fotovoltaiques de la companyia. Aquestes instal·lacions estaran situades a Espanya, principalment, Itàlia i Portugal i comptaran amb una capacitat total aproximada de 5,6 GW i una producció estimada de 9,29 Teravats-hora a l'any.

Es preveu que les plantes fotovoltaiques estaran operatives abans de finals de 2028. Aquesta operació suposa el projecte de finançament més ambiciós de Solaria fins ara. Aquest projecte compta amb el suport del programa InvestEU.

Pretén mobilitzar més de 372.000 milions d'euros d'inversió addicional en el període 2021-2027. L'operació s'enquadra en la política específica d'Infraestructures Sostenibles' del programa InvestEU i donarà suport a la consecució dels objectius de polítiques sota el Pacte Verd Europeu mitjançant un subministrament d'electricitat equivalent al consum mitjà anual aproximat de dos milions i mig de llars i una reducció de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle equivalent a uns tres milions de tones de CO₂ a l'any.
Foto de Pixabay

El projecte contribuirà a la cohesió social i econòmica, accelerant la transició verda i enfortint la seguretat de l'abastament d'energia a la Unió Europea.

Continuar llegint la notícia completa: eib.org

  

Joves portuguesos d'entre 11 i 24 anys porten 33 estats al tribunal per inacció climàtica - Montse Poblet, CCMA, 26/09/2023

Sis joves portuguesos d'entre 11 i 24 anys portaran aquest dimecres al Tribunal Europeu dels Drets Humans 33 estats, inclòs Espanya, que acusen de violar els seus drets per no frenar l'escalfament global. Disset jutges sentiran a Estrasburg la denúncia dels joves -afectats pels incendis ocorreguts a Portugal el 2017, on van morir 66 persones- que apunten que aquest tipus de desastres són producte de l'escalfament global i acusen els governs europeus de no fer el necessari per aturar-ho.

Parlen, de fet, d'una vulneració de drets fonamentals, com el dret a la vida, i fan una llista de tots els efectes que el canvi climàtic ja té per la seva vida: al·lèrgies, problemes respiratoris o perills per les seves cases a causa de tempestes cada cop més violentes o per l'augment del nivell del mar.

El director de la Xarxa legal d'acció global que porta el seu cas, Gearoid O Cuinn, explica a Catalunya Ràdio perquè aquests joves consideren que els governs europeus no actuen per garantir-los un futur de qualitat:

Foto de Pexels

"Venim d'un estiu, un altre estiu, de temperatures rècord, també a Portugal. Això té conseqüències immediates a la vida d'aquests joves portugueses. No poden dormir, no es poden concentrar, també impacta en la seva salut mental. I els experts diuen que serà pitjor."

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

  

Espanya

Professors i famílies, agents essencials per educar futurs adults respectuosos amb el medi ambient - ​​Ana Camarero, El País, 06/09/2023

Assignatures com Matemàtiques, Geografia o Llengua poden ajudar els alumnes a ser més conscients de la importància de la sostenibilitat. Una tasca de conscienciació en què els pares també tenen un paper essencial.

En una aula de cinquè de Primària, els alumnes, a proposta del mestre de Matemàtiques, s'afanyen per calcular la petjada de carboni que es produeix en un desplaçament amb cotxe.

És una manera de conèixer, de forma pràctica, les repercussions que l'ús del vehicle té al medi ambient i a la nostra salut. Seguidament, analitzen quines serien les emissions si aquest recorregut es fes en un mitjà de transport més sostenible i menys emissor de CO₂ -el 71,7% de les emissions de CO₂ de la Unió Europea, el 2019, van venir del transport a la carretera, segons l'informe de l'Agència Europea del Medi Ambient.
Foto de Pexels

El camí cap a la sostenibilitat de les noves generacions té als docents, però també a les famílies, els principals agents de canvi. Óscar Jerez, del Grup de Didàctica de la Geografia de la Universitat de Castella la Manxa, explica que el paper dels pares, juntament amb els agents educatius, s'ha de basar a desenvolupar bons hàbits que es reprodueixin als més petits: "D'aquí la importància que els pares i les mares es conscienciïn i valorin la importància de protegir i conservar el medi. Que coneguin i actuïn després". Per assolir l'objectiu, el mètode més adequat i natural és la imitació. "Si els progenitors actuen de manera sostenible quotidianament, es pot desenvolupar aquest aprenentatge mitjançant un procés cognitiu que es produeix observant i reproduint les seves conductes i comportaments a l'entorn", garanteix.

Continuar llegint la notícia completa: elpais.com

  

Dessalinitzadora de Tordera, una peça clau en la lluita contra la sequera - Retema, 28/09/2023

Amb la dessalinitzadora de la Tordera es garanteixen i complementen les demandes d'aigua potable a la xarxa de proveïment d'aigua Ter-Llobregat, incorporant 20 Hm³/any d'aigua de mar dessalinitzada.

La delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral, acompanyada pel director de l'Ens d'Abastiment d'Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila, ha visitat la Instal·lació de Tractament d'Aigua de Mar (ITAM) de la Tordera.

Aquesta planta, inaugurada el 2002 i ubicada al terme municipal de Blanes, és la primera dessalinitzadora que es va construir a Catalunya.
Imagen de Pixabay

La seva construcció tenia dos objectius: d'una banda, garantir el bon estat de l'aqüífer de la Tordera i evitar-ne la sobreexplotació, i de l'altra, garantir el subministrament a diferents municipis del Maresme nord i del sud de la Selva.

Inicialment, la dessalinitzadora de la Tordera es va dissenyar per produir fins a 10 hm³ d'aigua. La sequera dels anys 2007 i 2008 va accelerar la decisió d'ampliar-la per duplicar-ne la capacitat fins als 20 hm³ actuals, amb l'objectiu de poder aportar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona a través de la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu, reduint així les extraccions del riu Ter.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

  

Lhyfe mira Espanya per impulsar l'hidrogen verd a alta mar amb eòlica marina - Javier Martínez, CincoDías45, 29/09/2023

La francesa ha desenvolupat Sealhyfe, un projecte pilot de 400 kg de H2 diaris amb zero CO₂ a la costa de Saint-Nazaire. Aterrarà al país el 2025-2026.

No és només produir hidrogen verd, és fer-ho a alta mar. "Aquest és el gran desafiament que ens espera", admet Matthieu Guesné, CEO i fundador de Lhyfe. A uns 20 quilòmetres de la costa de Le Croisic, al nord-oest de França, apareix un enorme molí flotant al mig del no-res al costat d'una plataforma groga. La torre eòlica utilitza l'energia del vent per generar l'electricitat que alimenta l'estructura encarregada de produir hidrogen mitjançant electròlisi d'aigua dessalinitzada. En xifres, aquesta màquina té la capacitat de produir fins a 400 kg d'hidrogen verd renovable al dia, o l'equivalent a 1 MW de potència.

Es tracta del projecte Sealhyfe, la primera planta no situada a la costa del món vinculada a un parc eòlic.

I no serà l'última, així ho asseguren des de Lhyfe, l'empresa francesa responsable d'aquesta iniciativa. Bèlgica o Alemanya són altres països on la companyia pretén instal·lar aquestes infraestructures marítimes per generar hidrogen amb zero emissions. També a Espanya, on tenen previst aterrar el 2025 o el 2026.

Imagen de Pixabay

"El 2030 tindrem plantes per totes les costes d'Europa", vaticina Frans Pieter Lindeboom, director de Lhyfe a Espanya. El repte és gran, o més aviat el somni del seu fundador, Matthieu Guesné: "Descarbonitzar el planeta".

Continuar llegint la notícia completa: cincodias.elpais.com

  

Catalunya

Com es pot adaptar el sector agrícola als períodes prolongats de sequera? - Àlex Oró i Clara Pàmies, Notícies 324, 28/09/2023

La sequera i les seves conseqüències són el tema estrella de l'edició 69 de la Fira de Sant Miquel, que avui ha obert portes a Lleida.

Hi ha unanimitat en el sector agrari lleidatà que la sequera d'enguany ha estat la pitjor incidència meteorològica de la història perquè ha afectat tota mena de conreus, tan de secà com de regadiu.

Per això, la sequera i les seves conseqüències són el tema estrella de la seixanta-novena edició de la Fira de Sant Miquel, que avui ha obert portes a Lleida i on participen 288 expositors d'arreu del món repartits en 50.000 metres quadrats.

Una de les jornades tècniques que ha captat més l'atenció dels professionals que visiten la mostra és la que s'ha celebrat aquest dijous amb el títol "Que n'hem après, de la sequera?".
Imagen de Pixabay

Entre els ponents, hi havia Vicent Altava, del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha advertit que "hem après que el canvi climàtic és un fenomen real. Els meteoròlegs estem dient que la variabilitat climàtica s'anirà produint cada cop més sovint".

Continuar llegint la notícia completa: www.ccma.cat

  

1.440 euros per creuer: així serà l'impost als vaixells contaminants - Virgínia Arqué, Notícies 324, 22/09/2023

La Generalitat preveu recaptar 7,5 milions d'euros l'any amb aquesta nova taxa que hauria d'entrar en vigor el 2024.

La Generalitat ha presentat aquest divendres el nou impost que preveu imposar als vaixells més contaminants que atraquin en ports catalans a partir del 2024.

El govern estima que afectarà el 80% dels vaixells que atraquin a Barcelona i el 75% dels que ho facin a Tarragona o Palamós, per exemple, que pagaran, de mitjana, uns 759 euros.

L'executiu català preveu recaptar 7,5 milions d'euros cada any amb aquesta mesura, recollida en un avantprojecte de llei que ja està enllestit i que confia tenir aprovat a finals d'any perquè en vigor l'any vinent.

L'impost afecta els vaixells que pesen més de 5.000 tones -com els creuers, els transbordadors, els tancs, els petroliers o els de càrrega i contenidors- i grava amb un euro cada quilo de diòxid de nitrogen (NOx) i partícules (PM) que emeti l'embarcació.

Foto de Pixabay

Això representa, per exemple, que un creuer pagaria, de mitjana, 1.440 euros de taxa suplementària cada cop que atraqués a un port català; un petrolier, uns 3.000, i un portacontenidors, menys de 495 euros.

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

  

CEDAT

Un estudi evidencia les diferències d'aplicació del recurs de cassació autonòmica entre els tribunals superiors de justícia de les comunitats autònomes - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili, 15/09/2023

La investigadora Lucía Casado ha guanyat el Premio Estudios Financieros 2023 en la modalitat de Dret Constitucional i Administratiu per aquest treball.

L'article de Lucía Casado, professora del Departament de Dret Públic de la URV, "Balance del recurso de casación autonómica en el ámbito contencioso-administrativo: la necesidad de una reforma urgente e inaplazable", ha estat mereixedor del Premio Estudios Financieros 2023, en la modalitat de Dret Constitucional i Administratiu, del Centro de Estudios Financieros. La recerca premiada se centra en el recurs de cassació autonòmica, transcorreguts set anys de la seva entrada en vigor, i evidencia els problemes derivats de la seva regulació insuficient.

Aquest recurs extraordinari té com a finalitat la impugnació de determinades resolucions judicials, fonamentada en la infracció de normes autonòmiques. Però "la insuficiència de regulació del recurs ha provocat que els diferents Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes facin interpretacions divergents", afirma la investigadora. Casado subratlla que aquest escenari afecta la ciutadania, ja que l'accés o no al recurs, depèn aleshores de la interpretació donada pel Tribunal Superior de Justícia de cada comunitat autònoma.

FOTO: Wikimedia

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament (UE) 2021/1119 del Parlament Europeu i del Consell de 30 de juny de 2021 pel qual s'estableix el marc per assolir la neutralitat climàtica i es modifiquen els Reglaments (CE) núm. 401/2009 i (UE) 2018/1999 («Legislació europea sobre el clima»)

Per a més informació: europa.eu

Reglament (UE) 2023/2055 de la Comissió de 25 de setembre de 2023 que modifica, pel que fa a les micropartícules de polímers sintètics, l'annex XVII del Reglament (CE) núm. 1907/2006 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al registre, l'avaluació, l'autorització i la restricció de les substàncies i barreges químiques (REACH) (Text pertinent a efectes de l'EEE)

Per a més informació: europa.eu

Espanya

Resolució de 28 de setembre de 2023, de la Secretaria General d'Agricultura i Alimentació, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres de 25 de setembre de 2023, pel qual es disposa l'aplicació de l'article 8.3 de la Llei 21/ 2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, al Projecte per a la millora de l'eficiència hídrica i de la qualitat de les aigües amb incorporació d'energies renovables i integració d'un sistema de gestió per a tota l'àrea regable de la Comunitat de Regants de Llíria (València), comprès a les obres de modernització de regadius del Pla per a la millora de l'eficiència i la sostenibilitat en regadius, inclòs al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'economia espanyola. Fase I.

Per a més informació: boe.es

Resolució de 12 de setembre de 2023, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, per la qual es formula declaració d'impacte ambiental del projecte «Parcs eòlics Aes, Aelo, Calasi, Aequites, Arvales, Augur, Albuena, Anteo, Arete , Axilo, Carmenta, Insitor, Halio i Candelaria" i part de la seva infraestructura d'evacuació, a les províncies de Terol, Saragossa i Barcelona».

Per a més informació: boe.es

Catalunya

ORDRE ACC/177/2023, de 3 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de Conservació de recursos genètics agrícoles dirigits a entitats de conservació, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027

Per a més informació: gencat.cat

ORDRE ACC/157/2023, de 14 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats als armadors i les armadores de les embarcacions de pesca amb port base a Catalunya per compensar les pèrdues econòmiques ocasionades per l'increment del cost del gasoil a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia de les persones obligades tributàries per l'impost sobre el dipòsit de residus en dipòsits controlats, la incineració i la coincineració i s'aprova el model de targeta d'inscripció

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia (Gran Sala) de 7 de febrer de 2023. Conféderation paysanne i altres contra Premier ministre i Ministre de l'Agriculture et de l'Alimentation. Petició de decisió prejudicial plantejada per Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Alliberament intencional d'organismes modificats genèticament - Directiva 2001/18/CE - Article 3, apartat 1 - Annex I B, punt 1 - Àmbit d'aplicació - Exempcions - Tècniques o mètodes de modificació genètica utilitzats convencionalment i per als que es disposa d'una àmplia experiència d'utilització segura - Mutagènesi aleatòria in vitro. Assumpte C.688/21.

Font: europa.eu

Sentència del Tribunal Superior de Justícia (Sala Primera) de 19 de gener de 2023. Pesticide Action Network Europe ASBL i altres contre État belge. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (CE) núm. 1107/2009 - Comercialització de productes fitosanitaris - Article 53, apartat 1 - Situacions d'emergència en matèria fitosanitària - Excepció - Àmbit d'aplicació - Llavors tractades amb productes fitosanitaris - Neonicotinoides - Substàncies actives que presenten riscos elevats per a les abelles - Prohibició de la i de l'ús a l'exterior de les llavors tractades amb productes fitosanitaris que continguin aquestes substàncies actives - Reglament d'Execució (UE) 2018/784 i Reglament d'Execució (UE) 2018/785 - Inaplicabilitat de l'excepció - Protecció de la salut humana i animal i medi ambient - Principi de cautela. Assumpte C-162/21.

Font: europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem 104/2023 (Sala del Contenciós, Secció 2a). Recurs de cassació contenciós administratiu núm. 5047/2021. Interposat per Aquona Gestió d'Aigües de Castella S.A.U, contra sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, en relació amb la devolució d'ingressos de l'impost sobre hidrocarburs

Font: poderjudicial.es

Sentència de l'Audiència Nacional núm. 20/2023 (Sala del Contenciós, Secció 1a). Recurs contenciós administratiu núm. 278/2020. Interposat per un grup d'hereus a favor dels quals s'havia transferit una concessió administrativa per la qual es permetia l'ocupació d'una porció de platja, davant de l'Ordre ministerial de 25 de setembre de 2019 dictada pel Ministeri de Transició Ecològica, per la qual se'n denegava la pròrroga

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentència del Tribunal Suprem 104/2023 (Sala del Contenciós, Secció 2a). Recurs de cassació contenciós administratiu núm. 5047/2021. Interposat per Aquona Gestió d'Aigües de Castella S.A.U, contra sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, en relació amb la devolució d'ingressos de l'impost sobre hidrocarburs

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

KOTZÉ, Louis & Adelman, Sam. (2023). Environmental Law and the Unsustainability of Sustainable Development: A Tale of Disenchantment and of Hope

Xiting Wu, Le Luo & Jixing You (2023). Actions speak louder than words: Environmental law enforcement externalities and access to bank loans

Publicacions dels membres del CEDAT

JARIA, Jordi (2023). Presentació: La governança del canvi climàtic en els diferents estats descentralitzats de la Unió Europea

FUENTES, J. Ramón y EXPÓSITO, Óscar (2023). El régimen jurídico del control ambiental del Estado español sobre la pesca en el Mar Mediterráneo

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

BERG, Angela (2023). Urban climate resilience: the role of law

SINDICO, Francesco (2023). The transformation of environmental law and governance: risk, innovation and resilience

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.