Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 163, febrer 2024

baner decoratiu

Tarragona

informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Luis Alonzo Teruel - Assassinat
Sector de Treball: Comunicador social i activista ambiental
Lloc: Hondures
Per a més informació: tribuna.com

Agenda

I Jornades Ecosocials: "Reflexiones sobre vida buena en la crisis ecosocial"

Data i lloc: del 20 al 22 de febrer; La Casa Encendida, Ronda de Valencia 28012, Madrid

Organitza: FUHEM ' Educación + Ecosocial

Per a més informació: eventbrite.es

Workshop: "Science, Policy, and the Media"

Data i lloc: 11 i 12 de març; Sala Z/022 i Z/023 (ICTA-UAB), Cerdanyola del Vallès, Barcelona

Organitza: ICTA-UAB

Per a més informació: uab.cat

Taller sobre Litigi en Drets Humans i Empreses

Data i lloc: 4 i 5 d'abril; c/ de les Tàpies, 1, Barcelona

Organitza: Centre d'Estudis de Dret Ambiental (CEDAT), Oxfam Intermon, CICrA Justícia Ambiental

Per a més informació: cedat.urv.cat

Notícies

Internacional

L'OMM confirma que el 2023 serà l'any més càlid registrat "per un marge enorme" - Notícies ONU, 12/01/2024

Amb la temperatura global mitjana anual apropant-se ràpidament al llindar crític de 1,5°C per sobre dels nivells preindustrials, l'any passat va trencar oficialment el rècord de temperatura global, va confirmar divendres l'agència meteorològica de l'ONU (OMM).

L'Organització Meteorològica Mundial utilitza sis conjunts de dades internacionals líders de tot el món per monitorar les temperatures globals, que revelen una nova mitjana de temperatura anual d'1,45 °C en comparació de l'era preindustrial (1850-1900).

Cada mes entre el juny i el desembre es van establir nous rècords. El juliol i l'agost van ser els dos mesos més calorosos mai registrats, va afirmar l'OMM.
Foto de Pexels

La xifra d'1,5 °C és el límit de temperatura establert clarament a l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic del 2015, però fa referència a l'augment de temperatura a llarg termini mitjanat durant dècades, en lloc d'un any individual com el 2023.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Se'n beneficiaran els països en desenvolupament de l'auge de les energies renovables? - Notícies ONU, 25/01/2024

L'ONU està ajudant a garantir que els països en desenvolupament es beneficiïn de l'energia neta. A Madagascar, una iniciativa prometedora demostra el potencial de l'electrificació neta per canviar vides.

Ja existeix la tecnologia per portar energia neta a les comunitats rurals dels països en desenvolupament que mai abans no havien tingut accés a cap mena d'electricitat.

Tot i això, com explica Moritz Brauchle, director general d'Àfrica GreenTec Madagascar, aquests països encara necessitaran suport per donar l'esquena als combustibles fòssils.

Foto de Pixabay

Africa GreenTec és una empresa social que proporciona solucions energètiques sostenibles a alguns dels 600 milions de persones de l'Àfrica subsahariana que actualment viuen sense accés a l'electricitat. Amb el suport de l'ONU, l'empresa instal·la minixarxes (xarxes independents que funcionen amb energia renovable) per subministrar electricitat neta a les persones d'una petita comunitat o ciutat.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Notícies del món en resum: Llançament del pla de resposta per a Somàlia, execucions massives a l'Iraq, actualització d'Ucraïna, nou rècord de calor a Europa - Notícies ONU, 30/01/2024

L'ONU i els seus socis van llançar dimarts el Pla de Resposta Humanitària 2024 per a Somàlia, sol·licitant 1.600 milions de dòlars per ajudar 5,2 milions de persones a tota la nació de la Banya d'Àfrica.

Somàlia es va veure afectada per múltiples crisis l'any passat, entre les quals hi ha una sequera devastadora, fortes pluges i inundacions sense precedents i nous desplaçaments massius. Milions de persones també continuen patint fam i desnutrició, va afirmar l'ONU.

El pla, llançat amb els governs federal i estatal, es va llançar en un moment en què quatre milions de persones (gairebé una quarta part de la població) continuen patint una greu inseguretat alimentària a Somàlia.
Foto de Pixabay

Dos de cada cinc nens menors de cinc anys pateixen desnutrició aguda. Uns 3,8 milions de persones estan desplaçades internament i un brot de còlera s'està estenent a diverses zones.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Unió Europea

Aigües residuals urbanes: el Consell i el Parlament arriben a un acord sobre noves normes per a un tractament i un seguiment més eficients - Consell Europeu, 29/01/2024

Els negociadors del Consell i del Parlament Europeu han arribat avui a un acord polític provisional sobre una proposta per revisar la Directiva sobre el tractament d'aigües residuals urbanes. La directiva revisada és un dels resultats clau del pla d'acció de contaminació zero de la UE.

Si bé la directiva actual ha demostrat ser molt eficaç per reduir la contaminació de l'aigua i millorar el tractament dels abocaments d'aigües residuals durant les darreres tres dècades.

Aquesta revisió té com a objectiu actualitzar la directiva, ampliant-ne l'abast i alineant-la amb els objectius del Pacte Verd Europeu.

Foto de Pixabay

En reconèixer el potencial del sector del tractament d'aigües residuals per contribuir a reduir significativament les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) de la UE, les noves normes introdueixen un termini per assolir la neutralitat energètica al sector, així com un sistema de responsabilitat ampliada del productor (REP) per garantir una contribució justa dels sectors més contaminants fins al tractament d'aigües residuals a la recerca de microcontaminants.

Continuar llegint la notícia completa: consilium.europa.eu

Polítics europeus d'alt nivell contaminats per PFAS - European Environmental Bureau, 31/01/2024

L'Oficina Europea de Medi Ambient (EEB) i ChemSec han publicat avui els resultats d'una iniciativa que mostra que líders europeus clau han donat positiu en les proves dels anomenats "químics permanents" als seus cossos. Es van trobar fins a set PFAS a tots els individus analitzats en un rang de 3,24 a 24,66 µg/L. Cinc polítics van excedir els nivells de preocupació existents. Aquests nivells, però, no difereixen significativament de l'exposició mitjana dels europeus.

Les proves mostren que ningú no és immune a la presència de PFAS, ni tan sols els alts funcionaris europeus.

Tres vicepresidents de la Comissió Europea, el Comissari de Medi Ambient, el cap de l'Agència Europea de Medi Ambient i sis membres del Parlament Europeu procedents d'una àmplia gamma de països europeus han fet proves per detectar la presència de 13 PFAS (substàncies perfluoroalquilades i polifluoroalquiladas) als seus cossos.

Foto de Pixabay

Els resultats revelen una preocupant realitat sobre el fracàs del control de productes químics a Europa i la necessitat urgent de regular aquestes substàncies perilloses: com una gran part de la població europea, tots els subjectes estaven contaminats amb PFAS. Es van trobar més de la meitat dels 13 "químics permanents" analitzats, és a dir, PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, PFHxS, PFHpS i PFOS. En alguns casos, els nivells d'exposició van excedir els nivells de preocupació existents.

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

Espanya

Entre l'obligació i la necessitat: com influeix el nivell de renda a l'hora de canviar de cotxe - Cristina Pozo, RTVE, 26/01/2024

Javier, Sarah i María José no es coneixen, però els acosten (sense saber-ho) els càlculs que han fet recentment. Ell viu a Rivas-Vaciamadrid, un municipi a l'est de Madrid; Sarah a Móstoles, una localitat al cinturó sud; i l'última a Entrevías, un barri al sud de la capital.

Els dos primers ja compten amb un cotxe ECO per poder circular sense restriccions, però la Maria José no té aquesta opció.

L'última decisió de l'Ajuntament de Madrid l'obliga a ella i la seva filla a deixar d'usar el turisme habitual, un Citroën de fa vint anys que "funciona perfectament" però que no té dret a cap dels distintius ambientals.

La seva situació econòmica, explica a DatosRTVE, no els permet adquirir-ne un de nou.

Foto de Pixabay

El dilema a què s'enfronta María José, el voler (i no poder) tenir un cotxe amb què circular sense restriccions, serà el que afrontin més aviat que tard els propietaris de 12 milions de vehicles que no tenen dret a un adhesiu mediambiental per ser massa contaminants. No són pocs: representen un terç dels més de 36 milions de vehicles matriculats a Espanya, segons les dades que maneja la Direcció General de Trànsit (DGT). A més, el parc mòbil no ha deixat d'envellir, i la seva antiguitat mitjana el 2022 se situava als 16 anys.

Continuar llegint la notícia completa: rtve.es

La reserva hídrica espanyola es troba al 50,8% de la capacitat - Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, 30/01/2024

Tot i que durant els darrers set dies la pluja ha estat escassa, la reserva hídrica espanyola està al 50,8% de la seva capacitat total, amb uns embassaments que emmagatzemen 28.476 hectòmetres cúbics d'aigua, després d'augmentar aquesta setmana en 188 hectòmetres cúbics, però amb algunes conques d'Andalusia i de Catalunya com a mínim.

De fet, el Govern català ha convocat per a dijous una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera per tal de declarar la fase d'emergència,

La més greu de totes, al sistema Ter Llobregat, que abasta més de 200 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona, informa Efe.

Foto de Pixabay

I, des de Brussel·les, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha exposat aquest dimarts a la Comissió Europea la necessitat d'activar el Fons de Solidaritat de la Unió Europea davant la "catàstrofe" de la sequera a la comunitat, que afecta intensament l'economia andalusa, amb una previsió de caiguda del 2,1% al PIB.

Continuar llegint la notícia completa: larazon.es

Dues mil empreses espanyoles incorporen l'ecodisseny als seus envasos - Amado Herrero, El Mundo, 31/01/2024

S'estima que les millores en la concepció de l'envasament van evitar el 2021 i el 2022 l'emissió de més de 992.000 tones de CO₂ a l'atmosfera.

Cada cop més empreses han integrat l'economia circular al centre de les seves estratègies comercials. Per sortir de la dinàmica produir-consumir- rebutjar que genera una quantitat insostenible de recursos, una gran part de fabricants pensa en què passarà al final de la vida útil d'un producte des del mateix moment de la seva concepció. Una transformació d'acord amb el nombre creixent de consumidors que exigeix articles més respectuosos amb el medi ambient i també amb el respecte de l'evolució de la legislació.
Foto de Pixabay

En aquest context, l'ecodisseny es presenta com una de les eines fonamentals perquè les empreses avancin cap a un nou model econòmic, garantint la circularitat dels envasos, reduint-ne l'impacte mediambiental i facilitant-ne la reutilització.

Continuar llegint la notícia completa: elmundo.es

Catalunya

Augmenten els abocaments il·legals al medi natural: cada setmana se'n detecten una vintena - 3cat, 10/01/2024

Els Agents Rurals ho atribueixen a l'augment d'inspeccions, que els ha permès identificar fins a un 30% dels autors.

Cada any, tones i tones de brossa de tota mena acaben al medi natural, tot i estar totalment prohibit.

Els Agents Rurals cada cop detecten més abocaments il·legals de deixalles.

L'any passat, les denúncies per aquests tipus d'abocaments van superar les 1.200, una xifra que representa un 18% més que el 2022.

Això vol dir que cada setmana es detecten una vintena d'abocaments arreu de Catalunya.

Foto de Pixabay

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

Denuncien el Regne d'Espanya davant la Comissió Europea per incomplir la seva obligació de protegir la fauna amenaçada - 3cat, 10/01/2024

En poc més de vint anys, Catalunya ha perdut vora el 25% de fauna salvatge.

Segons l'últim Informe de l'Estat de la Natura a Catalunya 2020, a Catalunya es xifra en una pèrdua del 25%, en poc menys de vint anys, del Living Planet Index, l'índex sobre l'abundància de la fauna salvatge.

A més, la llista d'espècies de fauna amenaçada en perill d'extinció s'amplia cada any sense parar.

El més problemàtic és que ni el govern de la Generalitat de Catalunya ni el del Regne d'Espanya prenen cap mesura mínimament efectiva per aturar i intentar revertir aquesta desastrosa situació.

Foto de Pixabay

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

Dijous es decreta l'emergència per sequera per a 6 milions d'habitants: consulta els municipis - CCMA, 30/01/2024

El límit per persona i dia serà de 200 litres, i la reducció en agricultura passarà a ser del 80%, del 50% en ramaderia, i del 25% en usos industrials i recreatius.

El govern ha convocat extraordinàriament la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dijous per declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric.

Les noves restriccions afectaran 202 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i l'àrea metropolitana i Girona, cosa que representa un total de gairebé 6 milions de persones.

Foto de Pexels 

Continuar llegint la notícia completa: ccma.cat

Proposta per incorporar el crim d'ecocidi al Codi penal - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili, 22/01/2023

El CEDAT de la URV participa en la ponència per a la Proposta del Parlament de Catalunya per a presentar la Proposició de llei de modificació del Codi penal, per a incorporar el crim d'ecocidi, a la Mesa del Congrés dels Diputats.

Antoni Pigrau Solé i Susana Borràs, investigadors de la URV al Centre d'Estudis en Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) han comparegut al Parlament de Catalunya com a ponents experts per valorar la Proposta per presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de modificació del Codi penal per incorporar el crim d'ecocidi, que el Parlament de Catalunya està tramitant.

Foto cedida

Dins el procediment legislatiu hi ha la possibilitat que els grups parlamentaris demanin a algunes entitats que compareguin per donar la seva opinió o formular propostes que els grups parlamentaris poden recollir i incorporar en el text final de la llei. És per aquest motiu que el Parlament de Catalunya va sol·licitar la compareixença de Pigrau i Borràs el 18 de gener per a aportar la seva visió sobre la Proposta per a presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats.

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Resolució del Parlament Europeu, de 15 de juny de 2023, sobre la implementació i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (2023/2010(INI))

Per a més informació: europa.eu

Reglament d'execució (UE) 2024/357 de la Comissió, de 23 de gener de 2024, pel qual s'imposa un dret antidumping definitiu a les importacions de determinats teixits de malla oberta de fibres de vidre originaris de la República Popular de la Xina, ampliat a les importacions procedents de l'Índia, Indonèsia, Malàisia i Taiwan i Tailàndia després d'una revisió per expiració d'acord amb l'article 11, apartat 2, del Reglament (UE) 2016/1036 del Parlament Europeu i del Consell

Per a més informació: europa.eu

Espanya

Resolució d'11 de gener de 2024, de la Direcció General de Política Energètica i Mines, per la qual es publiquen els nous preus de venda, abans d'impostos, dels gasos liquats del petroli per canalització

Per a més informació: boe.es

Resolució de 10 de gener de 2024, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, per la qual es formula informe de determinació d'afecció ambiental del projecte "Instal·lació híbrida eòlica "Parc Eòlic Campanar III Híbrid" de 10 MW, i la seva infraestructura d'evacuació, a Bonete (Albacete)

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ ACC/143/2024, de 24 de gener, per la qual s'estableix el sistema d'actuació administrativa automatitzada per als actes i les resolucions dels procediments sancionadors en matèria de prevenció d'incendis forestals tipificats a la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, i a la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya

Per a més informació: gencat.cat

RESOLUCIÓ ACC/144/2024, de 24 de gener, per la qual s'estableix el Pla territorial quinquennal de desenvolupament i gestió de l'activitat de turisme aqüícola de Catalunya (2024-2028)

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal General (Sala Primera ampliada), 31 de gener de 2024 (assumpte T-745/20)

Font: europa.eu

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Quarta) d'11 de gener de 2024 (assumpte C-252/22)

Font: europa.eu

Espanya

Sentencia del Tribunal Supremo 104/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 2ª). Recurso de casación contencioso-administrativo nº5047/2021. Interpuesto por Aquona Gestión de Aguas de Castilla S.A.U, contra sentencia dictada por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, en relación a la devolución de ingresos del Impuesto sobre Hidrocarburos.

Font: poderjudicial.es

Sentencia de la Audiencia Nacional nº 20/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 1ª). Recurso contencioso-administrativo nº 278/2020. Interpuesto por un grupo de herederos a cuyo favor se había transferido una concesión administrativa por la que se permitía la ocupación de una porción de playa, frente a la Orden Ministerial de 25 de septiembre de 2019 dictada por el Ministerio de Transición Ecológica, por la que se denegaba su prórroga.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña nº4365/2022 (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 2ª). Interpuesto por la Federación de Ecologistas en Acción de Cataluña contra el Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat de Cataluña por haber desestimado la adopción de planes de mejora de la calidad del aire que se había solicitado.

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

SCHMITT, Denise (2024). La necesidad de combatir las desigualdades para lograr una ciudad sostenible

ROLDÁN, Verónica D. (2024). Conservación en riesgo: especies protegidas

Publicacions dels membres del CEDAT

GALIANA, Àngels & MARQUÈS, Maria (2023). Sobre bienestar y protección animal en España

EXPÓSITO, Óscar (2023). Captivitat i educació ambiental per a la gestió de fauna sintent invasora 

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

LEE, Wendy L. (2017). Eco-hihilism: the philosophical geopolitics of the climate change apocalypse 

PRESICCE, Laura & ALENZA, José Francisco (2023). Los entes locales en la acción climática global: responsabilidades, restos y perspectivas jurídicas 

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.