Universitat Rovira i Virgili

Curs online “Activismes des de la no-violència per la justícia ambiental: de la criminalització de la protesta al desplaçament forçat”.

Activitats  - 

Duració del curs: del 15 d'octubre al 15 de novembre de 2021
Hores lectives: 30h

El Relator especial de les Nacions Unides sobre la Situació dels Defensors i Defensores de Drets Humans en la seva visita a Hondures alertava del ràpid deteriorament dels drets ambientals conjuntament amb una corrupció generalitzada i un augment de la violència sense precedents. Això ha fet oscil·lar la primera línia d'acció de les persones defensores de drets humans cap a les lluites ambientals i de defensa del territori: aquestes pateixen una violència àmpliament documentada per observadors internacionals i són, malauradament, les darreres línies de defensa del medi ambient. Les estadístiques sobre violència exercida de manera programada i sistemàtica a defensores de drets humans i ambientals, sobretot dones i indígenes, contrasta amb la lluita que porten a terme en la defensa de la terra, moltes vegades en entorns molt hostils i amb règims d'impunitat. L'activisme va estretament lligat a temes com el desplaçament forçat, la persecució, la criminalització de la protesta i la judicialització de la defensa del medi ambient però és també una de les principals formes de resistència contra l'espoli i l'extractivisme amb èxits notables que mereixen visibilitat i que seran part troncal d'aquest curs.

Aquest curs online de 30 hores lectives comptarà amb informes acadèmics de situació i amb la participació de persones defensores de drets humans i ambientals de Mèxic, Colòmbia i Hondures, les quals a través de l'exercici de la no- violència reivindiquen el respecte dels seus drets fonamentals i ambientals, tot remarcant la responsabilitat col·lectiva que es té des del nord global en els processos extractius en el que hi participen empreses transnacionals de matriu europea i espanyola.

El curs va dirigit, a qualsevol persona interessada en aprofundir en el coneixement de la importància de la defensa del territori i els drets ambientals des del Sud Global en la lluita contra la crisi climàtica, i la coresponsabilitat que tenim des del Nord Global en aquesta destrucció.

A través d'aquest curs volem:

-Transmetre una imatge global dels desplaçaments forçats i les persecucions per motius de vulneració dels drets ambientals i estudiar les conseqüències migratòries de la degradació del medi ambient en 3 eixos-país: Hondures, Mèxic i Colòmbia.

-Estudiar els vincles entre la defensa del medi ambient i les vulneracions de drets dels pobles originaris a Hondures.

-Incidir en els impactes de les empreses transnacionals i el seu impacte en la degradació del medi ambient i els desplaçaments forçats.

-Visibilitzar les resistències i el teixit de de defensa de la terra i aprendre de les lluites que s'estan donant en la defensa del medi ambient en el sud global.

-Analitzar com ha afectat la pandèmia de la COVID19 en l'activisme en defensa dels drets ambientals

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar