Universitat Rovira i Virgili

La Candidatura “Barcelona – Pirineus JJOO d’hivern 2030” no respon a les necessitats del territori

A Mitjans de juliol es formalitzava l'acord per presentar el projecte Barcelona - Pirineus com a candidatura de cara els Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. Així, el President de la Generalitat va presentar el projecte davant el Comitè Olímpic Espanyol (COE), últim pas necessari perquè aquest últim efectuï la candidatura formal al Comitè Olímpic Internacional (COI).

Pere Aragonès afirmava en la presentació que el projecte "és una oportunitat que ha d'anar de la mà del consens social i territorial i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides". No obstant això, des de la Plataforma #STOPJJOO denuncien que "apostar per uns jocs olímpics d'hivern en un context d'emergència climàtica és una greu irresponsabilitat", que "la iniciativa s'està duent a terme amb secretisme i opacitat, sense la participació de la població del territori i està impulsada pels lobbies econòmics". Amb tot, remarquen que la candidatura no respon a les necessitats reals del Pirineu.

La Plataforma es defineix com un espai impulsat per veïns i veïnes del Pirineu com a reacció al projecte Barcelona - Pirineus. Fa vora tres anys que treballa per reunir al conjunt de pirinencs i pirinenques contraries als JJOO d'Hivern per organitzar-se i, així, aturar-los. Defensen que "els Jocs Olímpics d'Hivern és macroprojecte que representa el màxim exponent d'un model socioeconòmic fracassat i depredador dels nostres ecosistemes i que aboca a les veïnes del Pirineu, especialment a les joves, a feines estacionals i mal pagades".

El manifest de la Plataforma exigeix retirar la Candidatura dels JJOO d'Hivern 2030 i enterrar definitivament el macroprojecte. Però també, canalitzar les inversions per cobrir les necessitats que té la muntanya per transitar cap a un canvi de model socioeconòmic basat en la vida dels pirinencs i pirinenques i en la defensa del territori. Aquest manifest està obert a adhesions i ja compta amb multitud de simpatitzants de la societat civil.

De moment, el projecte es troba pendent de consulta popular que s'haurà de dur a terme durant el segon semestre del 2022 per assegurar-se que compta amb el suport i aprovació dels territoris on s'ha de desenvolupar.

Per a més informació: stopjjoo.cat ' ara.cat ' pallarsdigital.cat

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar