Universitat Rovira i Virgili

El projecte de mineria de cobalt que amenaça el municipi de Baix Pallars

Entitats veïnals i especialistes denuncien la falta d'informació i de respostes que envolten els plans de l'empresa Cobalt Rock SL per a la possible extracció del mineral al municipi del Pallars Sobirà, autoritzats per la Generalitat de Catalunya.

Segons l'empresa, l'objectiu de les investigacions al Pirineu és extreure cobalt per a la fabricació de bateries elèctriques de liti. No obstant això, la principal font informativa del seu estudi justificador del projecte rebutja que s'hi puguin trobar jaciments importants.

Montserrat Perelló, de l'AVV Lo Pedrís de Baix Pallars, afirma que han hagut de fer un "màster accelerat" per entendre alguna cosa legalment. "La llei de mines diu que la delimitació del terreny s'ha de fer amb tots els afectats presencials. No s'ha pogut fer per la pandèmia", afirma. L'octubre de 2021, van tornar a fer al·legacions i, finalment, presentar un recurs d'alçada, que va aturar les prospeccions no més enllà de tres mesos i ja s'ha esgotat. "Ens importa poc la demarcació, no volem que es faci la prospecció i demanem veure l'informe ambiental favorable", exigeix.

Josep Maria Mata, president de Sigmadot (Societat internacional de geologia i mineria per al desenvolupament i gestió del territori), tem que per poc que facin, l'empresa, puguin desviar l'aqüífer de Montcortès i d'uns llacs que amb prou feines tenen aigua. En aquest sentit, situa la possibilitat que s'estigui especulant per a pujar les accions, i fa un paral·lelisme amb les mines de Salau, al nord de la comarca, per bé que allà eren metalls diferents. "A Salau hi havia wolframi, però molta menys quantitat de la que es deia i també molt disseminat. També hi havia associat or, però amb uns informes que eren una barbaritat", assegura.

Notícia extreta de LaDirecta.

Continuar llegint la notícia completa: Directa.cat

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Infografia|PAU FABREGAT