Universitat Rovira i Virgili

El CEDAT participa en la redacció de la proposta del Tractat Internacional de Plàstics que es debat a l’ONU

Activitats, Activitats organitzades pel CEDAT  - 

El text es presenta a París aquesta setmana i té com a objectiu prevenir, combatre i erradicar qualsevol forma de contaminació de plàstics d'ambients terrestres, atmosfèrics i aquàtics

Aitana de la Varga Pastor, professora del Departament de Dret Públic de la URV i investigadora del CEDAT (Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona), ha format part del grup internacional encarregat de la redacció del text del Tractat Internacional de Plàstics de París. Aquesta proposta de text es debat en una sessió de negociació que té lloc a París del 22 al 26 de maig de 2023, en el marc de les Nacions Unides.

Objectius del Tractat de Plàstics de París

Vuit milions de tones de plàstic arriben cada any als mars i oceans, segons l'ONU, una quantitat que es podria triplicar l'any 2040, arribant entre els 23 i 37 milions de tones si no es prenen mesures. Des del 1950 fins a l'actualitat, s'ha passat de dos milions de tones de residus plàstics fins a gairebé 400 milions, segons dades de l'ONU. "La majoria d'aquests residus no estan ben gestionats", afirma de la Varga. "La contaminació per plàstics, però, no es limita només a la contaminació marina, sinó que suposa un risc per a la biodiversitat i per als ecosistemes, així com per a la salut de les persones", explica la professora de la URV.

El projecte JustCircular de la URV aporta solucions jurídiques

La iniciativa liderada per Prieur contempla uns objectius compartits amb els del projecte de recerca de la URV finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació JustCircular, que de la Varga lidera i que té per objectiu aportar solucions jurídiques a la problemàtica ambiental dels productes i residus plàstics.

El duu a terme un equip d'onze investigadors de diverses universitats per als quals el projecte representa una oportunitat de col·laborar, compartir, aportar i servir-se del coneixement que es genera entorn de la greu problemàtica dels plàstics en el marc del Centre International de Droit Comparé de l'Environnement. "Cal conjuminar esforços per afrontar els efectes devastadors dels plàstics i assolir amb èxit una regulació mundial com més aviat millor", conclou de la Varga.

Llegir l'article 

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Aitana de la Varga, professora del Departament de Dret Públic de la URV i del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona.